Aktualności
2016-09-29 13:10
Tegoroczną produkcję kapusty ocenia się na ponad 1 mln t (o przeszło 17 proc. więcej od produkcji roku poprzedniego), a kalafiorów na 236 tys. t (o blisko 22 proc. więcej).
GUS wstępnie szacuje, że tegoroczne zbiory warzyw wyniosą 4,4 mln ton (o 17 proc.. więcej niż w u.br.), owoców z drzew - ok. 4 mln ton (ok. 12 proc. więcej). Zbiory jabłek zapowiadają się rekordowo.
GUS zastrzega, że ostateczny wynik zbiorów będzie zależał od dalszych warunków pogodowych.
"Jeśli warunki wilgotnościowe będą się w dalszym ciągu pogarszały, to przewidywane obecnie zbiory warzyw odmian późnych mogą ulec obniżeniu" - napisano w środowym komunikacie.
Na obecnym etapie łączną produkcję warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) szacuje się na ponad 4,4 mln ton, tj. na poziomie zdecydowanie wyższym od ubiegłorocznego (o blisko 17 proc.) i nieco wyższym niż prognozowano w lipcu. W porównaniu do słabych zbiorów z roku 2015, przewiduje się zdecydowany wzrost produkcji wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych.
Największy wzrost produkcji, w porównaniu do 2015 r. zanotowano dla warzyw kapustnych i ogórków. Tegoroczną produkcję kapusty ocenia się na ponad 1 mln t (o przeszło 17 proc. więcej od produkcji roku poprzedniego), a kalafiorów na 236 tys. t (o blisko 22 proc. więcej). Zbiory ogórków zostały w bieżącym szacunku ocenione na 263 tys. t (o 19 proc. więcej), a pomidorów na 260 tys. t (o 10 proc. więcej).
Produkcja marchwi jadalnej została oszacowana na 786 tys. t (na poziomie o 16 proc. wyższym od ubiegłorocznego), a buraków ćwikłowych na ok. 346 tys. t (o blisko 17 proc. wyżej niż w roku 2015). Zbiory cebuli przewiduje się na poziomie blisko 630 tys. t (o ok. 15 proc. wyższym od uzyskanych w roku poprzednim). Produkcję pozostałych gatunków warzyw łącznie oszacowano na poziomie zdecydowanie wyższym od ubiegłorocznego (o ok. 19 proc.), tj. na ok. 886 tys. t.

e-warzywnictwo.pl