Reklama
Grafika reklamowa nr 320
Reklama
Grafika reklamowa nr 302
Reklama
Grafika reklamowa nr 317 Grafika reklamowa nr 318 Grafika reklamowa nr 319
Reklama
Grafika reklamowa nr 321 Grafika reklamowa nr 323 Grafika reklamowa nr 322
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 316
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

GUS: Wynikowy szacunek produkcji warzyw gruntowych w 2021 roku

Aktualności

2021-12-20 15:19

Największy spadek produkcji zanotowano zwłaszcza w przypadku gatunków ciepłolubnych (tj. pomidorów i ogórków). W porównaniu do roku 2020 zbiory ogórków zmniejszyły się o ok. 30% i wyniosły niespełna 127 tys. t, natomiast zbiory pomidorów zostały ocenione na 158 tys. t, czyli o 15% mniej niż w roku ubiegłym. Produkcję kapusty oszacowano na ponad 687 tys. t.

W 2021 r. warunki pogodowe dla uprawy warzyw gruntowych były niekorzystne niemal w całym okresie wegetacji. Ze względu na niskie temperatury dobowe powietrza i częste opady deszczu siewy warzyw były opóźnione. Na większości plantacji były one prowadzone pod koniec marca. Wschody warzyw były nierównomierne, pojawiała się także konieczność przesiewania upraw. Lipcowe upały wpłynęły na skrócenie okresu wegetacji odmian wczesnych i średniowczesnych. Opady deszczu w sierpniu spowodowały opóźnienie wegetacji odmian późniejszych oraz silne porażenie plantacji chorobami grzybowymi i bakteryjnymi. W konsekwencji konieczne było stosowanie większej liczby zabiegów ochronnych. Częste opady deszczu sprzyjały przyrostowi masy warzyw, jednak wpływały też negatywnie na ich jakość i trwałość pozbiorczą (przede wszystkim w przypadku warzyw korzeniowych i cebuli). Ze względu na dużą wilgotność powietrza i podłoża, pojawiały się utrudnienia w zbiorach, a presja ze strony chorób grzybowych nasiliła się.

Łączną produkcję warzyw gruntowych (odmian wczesnych i późnych) w 2021 r. oszacowano na 3,8 mln t, tj. na poziomie o ok. 1% niższym od produkcji roku ubiegłego. Największy spadek produkcji zanotowano zwłaszcza w przypadku gatunków ciepłolubnych (tj. pomidorów i ogórków). W porównaniu do roku 2020 zbiory ogórków zmniejszyły się o ok. 30% i wyniosły niespełna 127 tys. t, natomiast zbiory pomidorów zostały ocenione na 158 tys. t, czyli o 15% mniej niż w roku ubiegłym. Produkcję kapusty oszacowano na ponad 687 tys. t, a kalafiorów na ok. 138 tys. t. Zbiory cebuli ukształtowały się na poziomie 617 tys. t, produkcja marchwi została oceniona nieznacznie powyżej 637 tys. t, natomiast produkcję buraków ćwikłowych oszacowano na ok. 239 tys. ton.

Łączna produkcja pozostałych gatunków warzyw została oszacowana na przeszło 1,2 mln t, tj. na poziomie o 17% wyższym niż w roku ubiegłym. Największy wpływ na wzrost produkcji warzyw z tej grupy miały zbiory dyni.

GUS

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.