Handel cebulą staje się coraz trudniejszy
Patrząc na rynek holenderski, który wyznacza cenowe trendy widać, że pomimo dość dużego eksportu cena nie ulega znacznej zmianie. Rynek jest pod presją dużych mas towaru w przechowalniach. W pierwszej dekadzie marca cebula o mniejszej średnicy w Holandii była w handlu po 4-5 eurocentów/kg. Ze względu na duże wymagania jakościowe stawiane eksporterom w wyższej cenie można było sprzedać towar premium ? za grubą cebulę z dobrej jakości żółtą łuską (bez ciemnych przebarwień) firmy były skłonne zapłacić na giełdzie w Emmeloord nawet 11 eurocentów/kg a za cebulę czerwoną 16,5 eurocenta/kg. W naszym kraju na skupach za cebulę oferuje się ok. 30 gr/kg. Mając na uwadze koszty przechowywania oraz straty powstałe podczas tego procesu po trudnych zbiorach trudno mówić o opłacalności produkcji tego warzywa.
MB