Aktualności
Patrząc na rynek holenderski, który wyznacza cenowe trendy widać, że pomimo dość dużego eksportu cena nie ulega znacznej zmianie. Rynek jest pod presją dużych mas towaru w przechowalniach. W pierwszej dekadzie marca cebula o mniejszej średnicy w Holandii była w handlu po 4-5 eurocentów/kg. Ze względu na duże wymagania jakościowe stawiane eksporterom w wyższej cenie można było sprzedać towar premium ? za grubą cebulę z dobrej jakości żółtą łuską (bez ciemnych przebarwień) firmy były skłonne zapłacić na giełdzie w Emmeloord nawet 11 eurocentów/kg a za cebulę czerwoną 16,5 eurocenta/kg. W naszym kraju na skupach za cebulę oferuje się ok. 30 gr/kg. Mając na uwadze koszty przechowywania oraz straty powstałe podczas tego procesu po trudnych zbiorach trudno mówić o opłacalności produkcji tego warzywa.
MB