Aktualności
2014-09-25 18:58
W pierwszych sześciu miesiącach bieżącego roku wszystkie kraje Unii Europejskiej zaimportowały w sumie ponad 650,0 tys. ton słodkiej papryki, zarówno świeżej jak i w postaci mrożonej.
W pierwszych sześciu miesiącach bieżącego roku wszystkie kraje Unii Europejskiej zaimportowały w sumie ponad 650,0 tys. ton słodkiej papryki, zarówno świeżej jak i w postaci mrożonej.
W porównaniu z analogicznym okresem sprzed roku to o prawie 5% mniej. Łączna wartość tego importu to 971,5 mln euro. Największe ilości zaimportowanej przez państwa członkowskie papryki pochodziła z wewnętrznego rynku - z Hiszpanii - ponad 302,0 tys. ton oraz z Holandii - niecałe 157,0 tys. ton. Trzecie co do wielkości dostaw było Maroko, z wynikiem 52,4 tys. ton papryki i kolejno Izrael - niecałe 42,0 tys. ton, Niemcy - 22,8 tys. ton oraz Francja - 14,7 tys. ton i Turcja - 14,6 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: freshplaza
W porównaniu z analogicznym okresem sprzed roku to o prawie 5% mniej. Łączna wartość tego importu to 971,5 mln euro. Największe ilości zaimportowanej przez państwa członkowskie papryki pochodziła z wewnętrznego rynku - z Hiszpanii - ponad 302,0 tys. ton oraz z Holandii - niecałe 157,0 tys. ton. Trzecie co do wielkości dostaw było Maroko, z wynikiem 52,4 tys. ton papryki i kolejno Izrael - niecałe 42,0 tys. ton, Niemcy - 22,8 tys. ton oraz Francja - 14,7 tys. ton i Turcja - 14,6 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: freshplaza
e-warzywnictwo.pl