Aktualności
2017-03-03 10:26
W pierwszych trzech kwartałach spośród warzyw najchętniej sięgano po pomidory 488,7 tys. ton oraz cebulę 248,6 tys. ton i słodką paprykę 161,4 tys. ton.
W pierwszych trzech kwartałach minionego roku spożycie owoców i warzyw przez hiszpańskie gospodarstwa domowe oszacowano na około 6,098 mln ton. Najwięcej Hiszpanie spożyli owoców - w okresie od stycznia do końca września minionego roku było to 3,349 mln ton, następnie warzyw 2,09 mln ton oraz ponad 739,0 tys. ton ziemniaków. Średniomiesięczne spożycie w lokalnych gospodarstwach domowych utrzymywało się w ciągu omawianego okresu na stabilnym poziomie - łącznie owoców i warzyw wraz ziemniakami spożywano w każdym miesiącu około 680,0 - 700,0
tys. ton, przy czym najmniej w pierwszym kwartale 2016 roku.
W pierwszych trzech kwartałach spośród warzyw najchętniej sięgano po pomidory 488,7 tys. ton oraz cebulę 248,6 tys. ton i słodką paprykę 161,4 tys. ton.
FAMMU/FAPA
e-warzywnictwo.pl