Aktualności
2016-10-27 16:37
Obecnie Hiszpania jest drugim co do wielkości unijnym producentem mrożonek warzywnych, a w przeciągu pięciu kolejnych lat prognozuje się zajęcie pozycji lidera w tym segmencie rynku.
ASEVEC, Hiszpańskie Stowarzyszenie Producentów Warzyw Mrożonych poinformowało o stabilnym rozwoju tego sektora w Hiszpanii. W bieżącym roku założono kolejny, około 0,7% wzrost wolumenu produkcji warzyw mrożonych do około 638,5 tys. ton wobec 634,0 tys. ton przed rokiem. Rozwój rynku podyktowany jest przede wszystkim rosnącym zapotrzebowaniem na mrożonki na hiszpańskim rynku oraz zwiększona konsumpcja gospodarstw domowych.
W bieżącym roku o około 20% wzrośnie również eksport hiszpańskich mrożonek w sumie wielkość wysyłanych za granice produktów stanowi około 60% krajowej ich produkcji. Około 80% eksportu kierowane jest na rynku unijne głownie do Wielkiej Brytanii, Francji oraz Niemiec. Obecnie Hiszpania jest drugim co do wielkości unijnym producentem mrożonek warzywnych, a w przeciągu pięciu kolejnych lat prognozuje się zajęcie pozycji lidera w tym segmencie rynku.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: freshplaza
W bieżącym roku o około 20% wzrośnie również eksport hiszpańskich mrożonek w sumie wielkość wysyłanych za granice produktów stanowi około 60% krajowej ich produkcji. Około 80% eksportu kierowane jest na rynku unijne głownie do Wielkiej Brytanii, Francji oraz Niemiec. Obecnie Hiszpania jest drugim co do wielkości unijnym producentem mrożonek warzywnych, a w przeciągu pięciu kolejnych lat prognozuje się zajęcie pozycji lidera w tym segmencie rynku.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: freshplaza
e-warzywnictwo.pl