Aktualności
2016-03-17 10:25
Największym powodzeniem cieszą się od lat holenderska cebula - w roku 2014 eksport zamknął się wolumenem 1,6 mln ton oraz pomidory 1,12 mln ton.
Zgodnie z najnowszymi, dostępnymi danymi w roku 2014 Holandia zajęła pierwsze miejsce na światowej liście największych eksporterów warzyw.
W sumie we wspomnianym roku holenderscy eksporterzy wysłali poza granicę 5,44 mln ton świeżych warzyw (dla porównania dla wszystkich państw na świecie łączny wolumen eksportu to 39,94 mln ton). Z roku na rok wielkość eksportu holenderskich warzyw rośnie - w roku 2008 była to ilość 5,0 mln ton. Największym powodzeniem cieszą się od lat holenderska cebula - w roku 2014 eksport zamknął się wolumenem 1,6 mln ton oraz pomidory 1,12 mln ton. Ponadto około 588,0 tys. ton stanowiła wysyłka ogórków, 501, 0 tys. ton marchwi, 416,0 tys. ton słodka papryka oraz 175,0 tys. ton różnego rodzaju kapusty.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Comtrade/CBS/Eurostat
e-warzywnictwo.pl