Aktualności
W minionym roku Holendrzy wyeksportowali w sumie 69,6 tys. ton marchwi, 16,5 tys. ton cykorii, 29,1 tys. ton porów czy 34,0 tys. ton białej kapusty i 7,6 tys. ton czerwonej kapusty. Przy czym wielkości podane powyżej dotyczą jedynie warzyw pochodzenia holenderskiego - czyli wyprodukowanych na terenie Holandii, a nie pochodzących z reeksportu.
Najwięcej wyeksportowano wspomnianej już marchwi, a Niemcy i Rosjanie sprowadzali ją najchętniej - odpowiednio 19,3 tys. ton i 12,9 tys. ton. Na drugim miejscu uplasowała się kapusta biała, której w sumie wysłano 34,0 tys. ton, z czego najwięcej jej sprowadziły kraje unijne w tym Francja - 6,7 tys. ton, Niemcy - 5,3 tys. ton oraz Wielka Brytania - 5,0 tys. ton. W przypadku importu holenderskich porów - najwięcej ich zaimportowały Niemcy - 6,0 tys. ton i Szwecja - 4,0 tys. ton. Najwięcej cykorii zaś zakupili Włosi - ponad 7,0 tys. ton. Holenderska produkcja wybranych warzyw w minionym roku wyniosła dla grupy - marchew, kapusta, seler, salsefia, buraki łącznie 904,0 tys. ton wobec 861,0 tys. ton przed rokiem.
Źródło: FAMMU/FAPA