Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 302
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 300
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Holenderski eksport wybranych warzyw

Aktualności

2014-03-11 11:14
W minionym roku Holendrzy wyeksportowali w sumie 69,6 tys. ton marchwi, 16,5 tys. ton cykorii, 29,1 tys. ton porów czy 34,0 tys. ton białej kapusty i 7,6 tys. ton czerwonej kapusty.

W minionym roku Holendrzy wyeksportowali w sumie 69,6 tys. ton marchwi, 16,5 tys. ton cykorii, 29,1 tys. ton porów czy 34,0 tys. ton białej kapusty i 7,6 tys. ton czerwonej kapusty. Przy czym wielkości podane powyżej dotyczą jedynie warzyw pochodzenia holenderskiego - czyli wyprodukowanych na terenie Holandii, a nie pochodzących z reeksportu.

Najwięcej wyeksportowano wspomnianej już marchwi, a Niemcy i Rosjanie sprowadzali ją najchętniej - odpowiednio 19,3 tys. ton i 12,9 tys. ton. Na drugim miejscu uplasowała się kapusta biała, której w sumie wysłano 34,0 tys. ton, z czego najwięcej jej sprowadziły kraje unijne w tym Francja - 6,7 tys. ton, Niemcy - 5,3 tys. ton oraz Wielka Brytania - 5,0 tys. ton. W przypadku importu holenderskich porów - najwięcej ich zaimportowały Niemcy - 6,0 tys. ton i Szwecja - 4,0 tys. ton. Najwięcej cykorii zaś zakupili Włosi - ponad 7,0 tys. ton. Holenderska produkcja wybranych warzyw w minionym roku wyniosła dla grupy - marchew, kapusta, seler, salsefia, buraki łącznie 904,0 tys. ton wobec 861,0 tys. ton przed rokiem.


Źródło: FAMMU/FAPA
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.