Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 298
Reklama
Grafika reklamowa nr 312 Grafika reklamowa nr 313 Grafika reklamowa nr 314
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 295 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

IERiGŻ - analiza rynku warzyw

Aktualności

2018-05-02 10:25
W marcu 2018 r., w porównaniu z lutym br., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu pietruszki (o 39%), marchwi (o 27%), buraków ćwikłowych (o 6%), kapusty białej i cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (po 3%).

- W marcu 2018 r., w porównaniu z lutym br., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu pietruszki (o 39%), marchwi (o 27%), buraków ćwikłowych (o 6%), kapusty białej i cebuli w  spółdzielniach ogrodniczych (po 3%) oraz cebuli na targowiskach (o 1%), a  obniżyły się ceny skupu pieczarek (o 4%) - informują w raporcie Tomasz Smoleński i Paweł Kraciński, eksperci IERiGŻ.

W porównaniu z lutym 2018 r. w zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu kapusty białej (o 6%) i cebuli obieranej (o 2%), a obniżyły się ceny marchwi na kostkę i buraków (po 4%). W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny buraków ćwikłowych (o 9%), marchwi (o 7%), selerów (o 5%), cebuli (o 4%) i kapusty pekińskiej (o 2%). Obniżyły się natomiast ceny skupu kapusty białej (o 9%), a stabilne były ceny skupu kapusty czerwonej i ziemniaków.

- W porównaniu z lutym 2018 r. w handlu hurtowym wzrosły ceny marchwi (o 30%), buraków ćwikłowych (o 13%) i cebuli (o 8%), a stabilne były ceny kapusty białej. W marcu 2018 r., w porównaniu z marcem 2017 r., w  skupie do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu pietruszki (o 78%), buraków ćwikłowych (o 46%), marchwi (o 22%), cebuli w  spółdzielniach ogrodniczych (o 20%) i cebuli na targowiskach (o 16%), a  obniżyły się ceny skupu kapusty białej (o 16%) i pieczarek (o 4%) - informują eksperci.

W zakładach przetwórczych, w porównaniu z analogicznym okresem ub.r., ceny cebuli obieranej, kapusty białej i marchwi na kostkę wzrosły odpowiednio o 58%, 30%, 42% i 4%.

Nie zmieniły się ceny skupu buraków ćwikłowych. Na rynkach hurtowych wyższe były ceny buraków ćwikłowych (o 32%), marchwi (o 23%), cebuli (o 9%), a obniżyła się cena kapusty białej (o 6%). W lutym 2018 r., w  porównaniu ze styczniem 2018 r., wzrosły ceny detaliczne marchwi (o 3%) oraz kapusty białej, buraków ćwikłowych i selerów (po 1%).

Obniżyły się ceny pomidorów (o 10%), porów (o 5%), kalafiorów i  pieczarek (po 3%) oraz cebuli i papryki (po 1%). W relacji do cen detalicznych z lutego 2017 r. wzrosły ceny marchwi (o 26%), kapusty białej (o 14%), cebuli i buraków ćwikłowych (po 8%), selerów (o 5%), a  obniżyły się ceny papryki (o 30%), pomidorów (o 20%), porów (o 19%), kalafiorów (o 16%) i pieczarek (o 1%). W styczniu 2018 r., w porównaniu ze styczniem 2017 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych wzrosła produkcja konserw warzywnych (o 25%) i marynat (o 19%), a  obniżyła się produkcja soku pomidorowego (o 23%) i warzyw mrożonych (o 6%).

Eksport warzyw świeżych w styczniu 2018 r. wyniósł 25,8 tys. t, a  jego wartość 26,6 mln EUR. W porównaniu ze styczniem 2017 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 30%, a jego wartość zmniejszyła się o 19%.

- Do spadku wolumenu eksportu przyczyniło się obniżenie sprzedaży kapusty (o 49%), pomidorów (o 47%), kalafiorów (o 34%), marchwi (o 31%), cebuli (o 21%) i ogórków (o 20%). W tym samym czasie wyeksportowano 57,8 tys. t przetworów warzywnych o wartości 43,9 mln EUR. W porówniu ze  styczniem 2017 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o  6%, a jego wartość zwiększyła się o 3%. Obniżył się wolumen eksportu suszy (o 10%), mrożonek (o 6%) i marynat (o 4%)- dodają eksperci z  IERiGŻ.

W styczniu 2018 r. zaimportowano 63,6 tys. t warzyw świeżych tj. o  14% więcej niż w styczniu ub.r. Wartość importu wyniosła 78,6 mln EUR, tj. o 3% mniej niż w styczniu 2017 r. Wzrost wolumenu importu spowodowany był zwiększeniem przywozu kapusty (o 459%) i marchwi (o 34%). Wolumen importu przetworów warzywnych wyniósł 21,3 tys. t (o 1% więcej niż w styczniu ub.r), a jego wartość 21,0 mln EUR (o 4% mniej niż w styczniu 2017 r.). Obniżył się wolumen importu suszy (o 33%) i  mrożonek (o 26%), a wzrósł przywóz marynat (o 61%) i konserw (o 32%). W  styczniu 2018 r. ujemne saldo w handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 43,2 mln EUR wobec ujemnego (44,3 mln EUR) w styczniu 2017.


Analiza IERiGŻ
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.