Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

IERiGŻ - analiza rynku warzyw

Aktualności

2018-05-24 10:08
W kwietniu br., w porównaniu z marcem br., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu pietruszki (o 50%), marchwi (o 40%), buraków ćwikłowych (o 10%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych i pieczarek (po 3%).

- W kwietniu br., w porównaniu z marcem br., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu pietruszki (o 50%), marchwi (o 40%), buraków ćwikłowych (o 10%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych i pieczarek (po 3%). Obniżyły się jedynie ceny skupu kapusty białej (o 3%). W porównaniu z marcem br. w zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu kapusty białej (o 5%), a obniżyły się ceny cebuli obieranej (o 5%) i marchwi na kostkę (o 4%) - informują Paweł Kraciński i Tomasz Smoleński, eksperci IERiGŻ.

Jak informuje IERiGŻ w raporcie nie uległy zmianie ceny skupu buraków ćwikłowych. W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny marchwi (o 103%), kapusty pekińskiej (o 15%), buraków ćwikłowych i  selerów (po 12%), cebuli i ziemniaków (po 6%) i kapusty białej (o 3%). Stabilne były ceny skupu kapusty czerwonej. W porównaniu z marcem br. w  handlu hurtowym wzrosły ceny marchwi (o 23%), kapusty białej (o 6%) i  buraków ćwikłowych (o 1%), a stabilne były ceny skupu cebuli.

- W kwietniu 2018 r., w porównaniu z kwietniem 2017 r., w skupie do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu pietruszki (o 173%), marchwi (o 117%), buraków ćwikłowych (o 63%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (o 32%), a obniżyły się ceny skupu kapusty białej (o 22%), pomidorów szklarniowych (o 17%) i pieczarek (o 6%). W zakładach przetwórczych w kwietniu br., w porównaniu z analogicznym okresem ub.r., wzrosły ceny kapusty białej (o 56%) i cebuli obieranej (o 50%). Obniżyły się ceny marchwi na kostkę (o 4%), a nie zmieniły się ceny skupu buraków ćwikłowych. Na rynkach hurtowych wyższe były ceny marchwi (o 100%), buraków ćwikłowych i cebuli (po 37%) i kapusty białej (o 2%). W  marcu br., w porównaniu z lutym br., wzrosły ceny detaliczne kalafiorów (o 13%), porów (o 9%), marchwi (o 5%) i buraków ćwikłowych (o 2%).Obniżyły się ceny kapusty białej (o 3%), a nie zmieniły się ceny cebuli, papryki, pomidorów i pieczarek. W relacji do cen detalicznych z  marca ub.r. wzrosły ceny marchwi (o 33%), kalafiorów (o 15%), kapusty białej (o 12%), buraków ćwikłowych (o 10%), cebuli (o 9%), selerów (o 6%), a obniżyły się ceny papryki (o 27%), porów (o 19%), pomidorów (o 8%) i pieczarek (o 1%) - informują Paweł Kraciński i Tomasz Smoleński.

Jak informują eksperci IERiGŻ w raporcie w lutym br., w porównaniu z  lutym ub.r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych wzrosła produkcja marynat (o 16%), konserw warzywnych (o 15%), soku pomidorowego (o 10%) i warzyw mrożonych (o 8%). Eksport warzyw świeżych w lutym 2018 r. wyniósł 29,5 tys. t, a jego wartość 12,7 mln EUR. W porównaniu z  lutym 2017 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 23%, a  jego wartość zmniejszyła się o 17%. Do spadku wolumenu eksportu przyczyniło się obniżenie sprzedaży kalafiorów (o 69%), marchwi (o 55%), kapusty (o 45%), ogórków (o 16%) i pomidorów (o 9%). W tym samym czasie wyeksportowano 57,2 tys. t przetworów warzywnych o wartości 44,7 mln EUR. W porównaniu z lutym 2017 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 5% a jego wartość zwiększyła się o 6%. Obniżył się wolumen eksportu mrożonek (o 22%), marynat (o 21%), suszy (o 19%), konserw (o 7%) w tym kapusty kwaszonej (o 22%).

W lutym 2018 r. zaimportowano 61,3 tys. t warzyw świeżych tj. o 3% więcej niż w lutym ub.r. Wartość importu wyniosła 67,2 mln EUR, tj. o  17% mniej niż w lutym 2017 r. Wzrost wolumenu importu spowodowany był zwiększeniem przywozu marchwi (o 147%), czosnku (o 54%), kapusty (o 44%), papryki (o 9%) i pomidorów (o 2%). Wolumen importu przetworów warzywnych wyniósł 26,0 tys. t (o 19% więcej niż w lutym ub.r), a jego wartość 25,2 mln EUR (o 15% więcej niż w lutym 2017 r.). Wzrósł wolumen importu konserw (o 52%), koncentratu pomidorowego (o 46%) oraz marynat (o 21%) w tym kukurydzy konserwowej (o 67%). W lutym 2018 r. ujemne saldo w handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 35,0 mln EUR wobec ujemnego (45,2 mln EUR) w lutym 2017 r.


IERiGŻ
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.