Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

IERiGŻ o cenach skupu warzyw

Aktualności

2014-12-15 14:07
W październiku 2014 r., w porównaniu z wrześniem br., w skupie na rynek produktów świeżych niższe były ceny skupu kalafiorów gruntowych (o 25%), cebuli (o 20%), buraków ćwikłowych (o 7%), marchwi (o 5%) i pieczarek (o 4%).
W październiku 2014 r., w porównaniu z wrześniem br., w skupie na rynek produktów świeżych niższe były ceny skupu kalafiorów gruntowych (o 25%), cebuli (o 20%), buraków ćwikłowych (o 7%), marchwi (o 5%) i pieczarek (o 4%). Wzrosły natomiast ceny skupu pomidorów szklarniowych (o 57%) i pomidorów gruntowych (o 22%).
Stabilne były ceny skupu kapusty białej. W zakładach przetwórczych wzrosły ceny buraków ćwikłowych (o 7%), kalafiorów różyczkowanych (o 5%) i kapusty białej (o 3%) Obniżyły się ceny skupu marchwi na kostkę (o 4%). W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny ziemniaków (o 10%) i buraków ćwikłowych (o 2%).

Obniżyły się ceny skupu pomidorów spod osłon (o 14%), kapusty pekińskiej (o 33%), kapusty białej (o 23%), marchwi i papryki czerwonej (po 6%) i  cebuli (o 2 %). W handlu hurtowym wzrosły ceny ogórków gruntowych (o 150%), ogórków spod osłon (o 132%)
i pomidorów gruntowych (o 9%). Obniżyły się ceny pomidorów spod osłon (o 28%), kalafiorów gruntowych (o 25%), cebuli (o 11%), kapusty białej (o 8%) i marchwi (o 5%).

W relacji do października ub.r., potaniała większość gatunków warzyw, na rynku krajowym, w eksporcie i w przetwórstwie, przy czym w zależności od kierunku zagospodarowania najbardziej: kapusta biała (o 50-67%), cebula (o 46-62%), buraki ćwikłowe (o 28-40%) i marchew ( o 23-30%). Na rynkach hurtowych obniżyły się ceny większości gatunków warzyw, a najbardziej: cebuli (o 48%), kapusty białej (o 41%), buraków ćwikłowych i kalafiorów gruntowych (po 25%), pomidorów spod osłon (o 24%) i marchwi (o 17%). Odnotowano wzrost cen hurtowych ogórków spod osłon (o 58%) i pomidorów gruntowych (o 40 %).

We wrześniu br., w stosunku do sierpnia br., obniżyły się ceny detaliczne większości gatunków warzyw: cebuli (o 34%), selerów (o 14%), buraków ćwikłowych (o 12%), porów (o 11%), papryki (o 9%), marchwi (o 8%). Wzrosły natomiast ceny pomidorów (o 43%) i kalafiorów (o 29%).
W relacji do cen detalicznych z września 2013r. potaniały ogórki gruntowe (o 35%), cebula (o 29%), pory (o 14%), marchew i buraki ćwikłowe (po 12%) oraz papryka i kalafiory (po 10%). Jedynie selery zdrożały (o 3%). Wśród przetworów warzywnych zmiany cen nie przekraczały 1%.
W sierpniu 2014r., w stosunku do analogicznego miesiąca w 2013r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych wyprodukowano więcej konserw warzywnych (o 71 %), soku pomidorowego (o 33%), marynat (o 11 %) i warzyw mrożonych (o 7%).

W sierpniu 2014r. eksport warzyw świeżych wyniósł 33,4 tys.t, a jego wartość 16,9 mln EUR. W porównaniu z sierpniem 2013 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych spadł o 18%, a jego wartość obniżyła się o  22%. Po spadku eksportu przyczyniła się niższa niż rok temu sprzedaż marchwi (o 44%) i pomidorów (o 27%).W tym samym okresie wyeksportowano 35,7 tys.t przetworów warzywnych o wartości 29,0 mln EUR. W stosunku do sierpnia 2013r., wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o  19%, a jego wartość spadła o 6%. Mniej niż w lipcu 2013r. sprzedano suszy (o 50%) i  mrożonek (o 23%). W sierpniu 2014r. zaimportowano 15,0 tys. t warzyw świeżych o wartości 8,9 mln EUR. W relacji do sierpnia 2013 r. import warzyw świeżych wzrósł o 2%, a jego wartość była większa o 7%. Większy import spowodowany był wzrostem przywozu pomidorów (o 69%), cebuli (o 57%) i  papryki (o 6%). Import przetworów warzywnych wyniósł 12,9 tys. t, a jego wartość 14,4 mln EUR. W tym czasie stwierdzono spadek wolumenu (o 10%) importu przetworów warzywnych przy niższej (o 2%) wartości. Mniej zaimportowano przede wszystkim koncentratu pomidorowego (o 31%) i  mrożonek (o 4%).

Saldo handlu zagranicznego świeżymi warzywami w sierpniu br. było dodatnie i wyniosło 8,0 mln EUR, a przetworami warzywnymi 14,6 mln EUR. W stosunku do sierpnia ub.r. saldo w handlu świeżymi warzywami było mniejsze o 5,5 mln EUR, a w  handlu przetworami warzywnymi saldo obniżyło się o 1,7 mln EUR.



IERiGŻ

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.