Rynek
W marcu 2016 r., w porównaniu z lutym br., w skupie na rynek produktów świeżych, wyższe były ceny cebuli (o 2 proc.), a obniżyły się ceny kapusty białej (o 14 proc.), marchwi (o 2 proc.) i buraków ćwikłowych (o 3 proc.). Nie zmieniły się ceny skupu pieczarek.
W zakładach przetwórczych obniżyły się ceny skupu cebuli obieranej (o 15 proc.), a ceny skupu buraków utrzymały się na poziomie poprzedniego miesiąca. W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny kapusty pekińskiej (o 3 proc.), a obniżyły się ceny: kapusty białej (o 7 proc.), pietruszki (o 1 proc.) i buraków czerwonych (o 2 proc.). Stabilne były ceny kapusty czerwonej, selerów, porów i cebuli.
W handlu hurtowym obniżyły się ceny cebuli (o 17 proc.), ogórków spod osłon (o 44 proc.), kapusty białej (o 8 proc.) oraz marchwi i buraków ćwikłowych (po 3 proc.). W relacji do marca 2015 r. na rynku krajowym, w eksporcie i w przetwórstwie (w zależności od kierunku zagospodarowania) wzrosły ceny: cebuli (o 50 68 proc.), buraków (o 38-51 proc.), kapusty białej (o 19-23 proc.) i marchwi (o 24-29 proc.). Na rynkach hurtowych podniosły się ceny kapusty białej (o 52 proc.), buraków ćwikłowych (o 41 proc.), cebuli (o 65 proc.), marchwi (o 28 proc.), a obniżyły się ceny hurtowe ogórków spod osłon (o 34 proc.). W lutym br., w stosunku stycznia br., wzrosły ceny detaliczne papryki (o 16 proc.), kalafiorów (o 9 proc.), cebuli i marchwi (po 3 proc.), kapusty białej (o 4 proc.) oraz buraków ćwikłowych (o 1 proc.).
Obniżyły się ceny pomidorów, porów i selerów (po 1 proc.) oraz pieczarek (o 2 proc.). W relacji do cen detalicznych z lutego 2015r. wzrosły ceny detaliczne marchwi (o 49 proc.), buraków ćwikłowych (o 36 proc.), kapusty białej (o 75 proc.), selerów (o 43 proc.), porów (o 17 proc.), cebuli (o 51 proc.) i papryki (o 27 proc.), a obniżyły się ceny kalafiorów (o 20 proc.), pomidorów (o 9 proc.) i pieczarek (o 1 proc.). W styczniu br., w stosunku do stycznia 2015 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych zwiększyła się produkcja soku pomidorowego (o 38 proc.) i konserw warzywnych (o 111 proc.), a wyprodukowano mniejszą ilość warzyw mrożonych (o 12 proc.) i marynat (o 17 proc.).