Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 298
Reklama
Grafika reklamowa nr 312 Grafika reklamowa nr 313 Grafika reklamowa nr 314
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 295 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Rynek Archiwum

IERiGŻ: Podrożała cebula. Niższe ceny kapusty i buraków

Rynek

2016-05-09 08:56
W marcu 2016 r., w porównaniu z lutym br., w skupie na rynek produktów świeżych, wyższe były ceny cebuli (o 2 proc.), a obniżyły się ceny kapusty białej (o 14 proc.), marchwi (o 2 proc.) i buraków ćwikłowych (o 3 proc.).

W marcu 2016 r., w porównaniu z lutym br., w skupie na rynek produktów świeżych, wyższe były ceny cebuli (o 2 proc.), a obniżyły się ceny kapusty białej (o 14 proc.), marchwi (o 2 proc.) i buraków ćwikłowych (o 3 proc.). Nie zmieniły się ceny skupu pieczarek.

W zakładach przetwórczych obniżyły się ceny skupu cebuli obieranej (o 15 proc.), a ceny skupu buraków utrzymały się na poziomie poprzedniego miesiąca. W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny kapusty pekińskiej (o 3 proc.), a obniżyły się ceny: kapusty białej (o 7 proc.), pietruszki (o 1 proc.) i buraków czerwonych (o 2 proc.). Stabilne były ceny kapusty czerwonej, selerów, porów i cebuli.

W handlu hurtowym obniżyły się ceny cebuli (o 17 proc.), ogórków spod osłon (o 44 proc.), kapusty białej (o 8 proc.) oraz marchwi i buraków ćwikłowych (po 3 proc.). W relacji do marca 2015 r. na rynku krajowym, w  eksporcie i w przetwórstwie (w zależności od kierunku zagospodarowania) wzrosły ceny: cebuli (o 50 68 proc.), buraków (o 38-51 proc.), kapusty białej (o 19-23 proc.) i marchwi (o 24-29 proc.). Na rynkach hurtowych podniosły się ceny kapusty białej (o 52 proc.), buraków ćwikłowych (o 41 proc.), cebuli (o 65 proc.), marchwi (o 28 proc.), a obniżyły się ceny hurtowe ogórków spod osłon (o 34 proc.). W lutym br., w stosunku stycznia br., wzrosły ceny detaliczne papryki (o 16 proc.), kalafiorów (o 9 proc.), cebuli i marchwi (po 3 proc.), kapusty białej (o 4 proc.) oraz buraków ćwikłowych (o 1 proc.).

Obniżyły się ceny pomidorów, porów i selerów (po 1 proc.) oraz pieczarek (o 2 proc.). W relacji do cen detalicznych z lutego 2015r. wzrosły ceny detaliczne marchwi (o 49 proc.), buraków ćwikłowych (o 36 proc.), kapusty białej (o 75 proc.), selerów (o 43 proc.), porów (o 17 proc.), cebuli (o 51 proc.) i papryki (o 27 proc.), a obniżyły się ceny kalafiorów (o 20 proc.), pomidorów (o 9 proc.) i pieczarek (o 1 proc.). W  styczniu br., w stosunku do stycznia 2015 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych zwiększyła się produkcja soku pomidorowego (o 38 proc.) i konserw warzywnych (o 111 proc.), a wyprodukowano mniejszą ilość warzyw mrożonych (o 12 proc.) i marynat (o 17 proc.).

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.