Rynek
W styczniu 2016 r., w porównaniu z grudniem ub.r., w skupie na rynek produktów świeżych, wyższe były ceny kapusty białej (o 8 proc.), marchwi (o 7 proc.), pieczarek (o 2 proc.), a obniżyły się ceny cebuli (o 2 proc.) i buraków ćwikłowych (o 3 proc.). W zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu cebuli obieranej (o 7 proc.) i buraków (o 2 proc.) - informują analitycy IERiGŻ.
W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny skupu kapusty białej (o 14 proc.), kapusty czerwonej (o 22 proc.), kapusty pekińskiej (o 30 proc.), pietruszki (o 5 proc.), selerów (o 10 proc.), porów (o 27 proc.), buraków czerwonych (o 13 proc.), ziemniaków (o 5 proc.), cebuli (o 9 proc.) i marchwi (o 1 proc.).
- W handlu hurtowym wzrosły ceny ogórków spod osłon (o 100 proc.), marchwi (o 10 proc.), kapusty białej (o 38 proc.), buraków ćwikłowych (o 17 proc.) i cebuli (o 2 proc.). W relacji do stycznia 2015 r. na rynku krajowym, w eksporcie i w przetwórstwie (w zależności od kierunku zagospodarowania) wzrosły ceny: cebuli (o 19-94 proc.), buraków (o 27-51 proc.), kapusty białej (o 73-135 proc.) i marchwi
(o 42-108 proc.) - informują eksperci IERiGŻ w raporcie.
Na rynkach hurtowych podniosły się ceny kapusty białej (o 145 proc.), buraków ćwikłowych
(o 61 proc.), cebuli (o 83 proc.), ogórków spod osłon (o 17 proc.) i marchwi (o 79 proc.). W grudniu ub.r., w stosunku listopada ub.r., wzrosły ceny detaliczne papryki (o 4 proc.), pomidorów (o 18 proc.) i pieczarek (o 1 proc.). Obniżyły się ceny buraków ćwikłowych i selerów (po 1 proc.) i marchwi (o 3 proc.). Na tym samym poziomie cenowym pozostały ceny: cebuli, kapusty białej i porów. W relacji do cen detalicznych z grudnia 2014r. wzrosły ceny detaliczne marchwi (o 56 proc.), buraków ćwikłowych (o 37 proc.), kapusty białej (o 99 proc.), selerów (o 45 proc.), porów (o 32 proc.), cebuli (o 43 proc.), a obniżyły się ceny kalafiorów (o 31 proc.), pomidorów (o 5 proc.) i papryki (o 1 proc.).
W listopadzie 2015 r., w stosunku do listopada 2014 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych
wyprodukowano mniejszą ilość soku pomidorowego (o 18 proc.), marynat (o 51 proc.), warzyw mrożonych (o 24 proc.), a jedynie produkcja konserw warzywnych zwiększyła
się (o 13 proc.).
Eksport warzyw świeżych w listopadzie 2015 r. wyniósł 26,4 tys.t, a jego wartość 13,9 mln EUR. W porównaniu z listopadem 2014 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych zmalał o 11 proc., a jego wartość wzrosła o 9 proc. Do ilościowego zmniejszenia eksportu przyczyniło się ograniczenie sprzedaży marchwi (o 64 proc.), ogórków (o 31 proc.) i kapusty (o 22 proc.) W tym czasie wyeksportowano 55,5 tys.t przetworów warzywnych o wartości 44,2 mln EUR. W stosunku do listopada 2014 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych wzrósł o 7 proc. Więcej o 14 proc. niż w listopadzie 2014 r. sprzedano marynat, a o 8 proc. wzrosła wielkość sprzedaży kapusty kwaszonej.
W listopadzie 2015 r. zaimportowano 43,6 tys.t warzyw świeżych o wartości 40,1 mln EUR. W relacji do listopada 2014 r. import warzyw świeżych wzrósł o 3 proc., a jego wartość o 11 proc. Wzrost wolumenu importu spowodowany był zwiększeniem przywozu kapusty (12,5-krotnie), pomidorów (o 13 proc.), marchwi (o 70 proc.) i czosnku (o 37 proc.). Import przetworów warzywnych wyniósł 22,8 tys. t, a jego wartość 22,3 mln EUR. Zarówno ilość jak i wartość importu przetworów warzywnych wzrosły po 12 proc. Więcej przywieziono mrożonek (o 27 proc.), marynat (o 28 proc.) i konserw (o 22 proc.), a zmniejszył się jedynie import suszu (o 31 proc.).
W listopadzie ub.r., saldo handlu zagranicznego całego sektora warzywniczego było ujemne i wyniosło 4,3 mln EUR. Złożyło się na to ujemne saldo w obrocie świeżymi warzywami w wysokości 26,2 mln EUR oraz dodatnie w obrocie przetworami warzywnymi wynoszące 21,9 mln EUR.
W miesiącach I-XI 2015 r. dodatnie saldo handlu warzywami i ich przetworami wzrosło do 22,2 mln euro, z 2,7 mln euro w analogicznym okresie roku poprzedniego. Wartość eksportu została zwiększona o 5 proc. do 675,6 mln euro, a importu o 2 proc. do 653,4 mln euro.