Reklama
Grafika reklamowa nr 320
Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 317 Grafika reklamowa nr 318 Grafika reklamowa nr 319
Reklama
Grafika reklamowa nr 321 Grafika reklamowa nr 323 Grafika reklamowa nr 322
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 316

IERiGŻ: w tym roku żywność podrożeje o ok. 4 proc.

Polityka i społeczeństwo

2012-07-16 08:27
Instytut prognozuje, że w tym roku żywność podrożeje ok. 4 proc. - poinformował PAP dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Andrzej Kowalski. W 2011 r. ceny żywności wzrosły o 4,6 proc.

Kowalski zaznaczył, że już na początku roku eksperci Instytutu prognozowali, że tegoroczny wzrost cen żywności wyniesie 4 proc. - Przyjmując różne scenariusze zakładaliśmy, że może to być nieco mniej, niż 4 proc., a przy katastrofalnej pogodzie czy sytuacji na rynkach światowych, może być więcej, ale nawet przy najbardziej czarnym scenariuszu nie więcej niż 6 proc. - powiedział. Dodał, "podtrzymujemy prognozę 4-proc. wzrostu cen."

Przypomniał, że na początku roku większość ekspertów, poza Instytutem, twierdziła, że w tym roku w naszym kraju zboża będzie mało, a ziarno będzie drogie, bo uprawy wymarzły. IERiGŻ wskazywał natomiast, że nawet, jeżeli 30-40 proc. upraw zniszczyły mrozy, to nie znaczy, że pola te nie zostaną zagospodarowane. Faktycznie prawie wszyscy rolnicy wykonali ponowne zasiewy - zauważył. Zaznaczył, że co prawda zboża jare plonują gorzej niż ozime, ale obecnie już wiadomo, że plony te zapowiadają się dobrze - podkreślił.

Jak zauważył dyrektor, tańsze niż w ubiegłym roku są nowalijki, ale ostatecznie o cenach będzie decydował główny zbiór. Dodał, że także tańsze są owoce.

- Nie spodziewam się, aby mleko i przetwory mleczne zdrożały - powiedział Kowalski. Wyjaśnił, że od dłuższego czasu obserwowany jest gwałtowny spadek cen tych produktów na rynkach światowych. Np. mleko w proszku staniało o prawie 30 proc. Jego zdaniem produkty mleczny potaniały z powodu spadku popytu. Część niewyeksportowanych tych produktów zostanie w naszym kraju, a to może doprowadzić do obniżenia cen przetworów mlecznych.

Może natomiast podrożeć mięso, głównie wieprzowina i niewiele drób.

Podkreślił, że o krajowych cenach żywności w dużym stopniu decyduje też sytuacja na rynkach światowych.

Według piątkowych danych GUS, w czerwcu w stosunku do maja żywność podrożała o 0,7 proc., natomiast w ujęciu rocznym było to 5,4 proc.

Źródło: IERiGŻ
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.