Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 298
Reklama
Grafika reklamowa nr 312 Grafika reklamowa nr 313 Grafika reklamowa nr 314
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 295 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

IERiGŻ: Wyższe ceny skupu warzyw w czerwcu

Aktualności

2012-08-16 12:12
W czerwcu 2012 r. w porównaniu z majem wyższe były ceny skupu niemal wszystkich warzyw: cebuli (o 15 - 81% stosownie do kierunku zagospodarowania), kapusty białej (o 21 -121%), marchwi (o 56%).

IERiGŻ: Wyższe ceny skupu warzyw w czerwcu

W czerwcu 2012 r. w porównaniu z majem wyższe były ceny skupu niemal wszystkich warzyw: cebuli (o 15 - 81% stosownie do kierunku zagospodarowania), kapusty białej (o 21 -121%), marchwi (o 56%), buraków (o 8%, oprócz kierowanych na eksport, których ceny obniżyły się o 7%) - informuje Grażyna Stępka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

W skupie na eksport o 45% podrożała kapusta pekińska. Obniżyły się natomiast ceny: pomidorów szklarniowych (o 30-40%) i pieczarek (o 3%). W handlu hurtowym droższa o 80% była marchew, o 66% cebula, o 19% kapusta biała i o 25% buraki. Ogórki spod osłon potaniały o 66%, ogórki gruntowe o 42% i pomidory spod osłon o 31%.

W czerwcu 2012 r. w relacji do czerwca ubiegłego roku, w skupie odnotowano spadek cen: kapusty białej (w zależności od przeznaczenia o 12-83%), cebuli (o 19- 70%), buraków (51-79%), a w skupie warzyw kierowanych na eksport - ogórków krótkich (o 28%). Droższe niż rok temu były pomidory spod osłon (o 65%), marchew (o 16-41%), kapusta pekińska eksportowa (o 130%) i pieczarki (o 12%).


Na rynkach hurtowych najbardziej obniżyły się średnie ceny: kapusty białej (o 79%), buraków (o 67%) i cebuli (o 49%), a w mniejszym stopniu (do 4%) marchwi i ogórków gruntowych. Wyższe natomiast były hurtowe ceny krajowych pomidorów spod osłon (o 83%), kalafiorów (o 21%) i ogórków (o 8%).

W maju 2012 r., w stosunku do kwietnia br., w handlu detalicznym odnotowano wzrost cen większości warzyw: marchwi (o 14%), selerów (o 10%), porów (o 8%) oraz kapusty białej i buraków ćwikłowych (o 3%). Na poziomie zbliżonym do ubiegłego miesiąca utrzymały się ceny cebuli. Pomidory szklarniowe potaniały o 11%, kalafiory o 4%, a pieczarki o 3%. W tym okresie ceny detaliczne przetworów warzywnych utrzymywały się na poziomie zbliżonym do cen z poprzedniego miesiąca, prócz kukurydzy konserwowej, która podrożała o 4%.

W porównaniu z majem 2011 r. odnotowano spadek cen detalicznych większości warzyw: kapusty białej (o 77%), buraków ćwikłowych i selerów (po 49%), cebuli (o 48%), marchwi i papryki (po 10%) oraz kalafiorów (o 2%). Stwierdzono natomiast wzrost cen detalicznych: pomidorów (o 20%), porów (o 13%) i pieczarek (o 9%).


Spośród przetworów warzywnych droższy był: szpinak mrożony i kukurydza konserwowa (o 5%), mrożone mieszanki warzywne (o 4%), koncentrat pomidorowy, kalafiory mrożone i groszek konserwowy (po 3%). Ceny detaliczne pozostałych monitorowanych przetworów były dość stabilne (wzrost lub spadek ceny do 2%). W kwietniu 2012 r., w stosunku do kwietnia 2011 r. średnie i duże zakłady przetwórcze obniżyły produkcję soku pomidorowego i marynat (po 37%) oraz konserw warzywnych (o 15%). Zwiększyły natomiast produkcję warzyw mrożonych (o 27%).

W kwietniu 2012 r. wyeksportowano 31,6 tys. t warzyw świeżych o wartości 17,8 mln EUR. W stosunku do kwietnia 2011 r. wolumen eksportu warzyw obniżył się o 29%, a jego wartość - o 9%. Na spadek wolumenu eksportu wpłynęła niższa sprzedaż marchwi (o 58%), kapusty (o 40%), cebuli (o 29%), ogórków (o 15%) i kalafiorów (o 3%). Dwukrotnie wzrósł eksport pomidorów. W tym okresie wyeksportowano 39,4 tys. t przetworów warzywnych o wartości 28,3 mln EUR.

Eksport przetworów wzrósł o 4%, a jego wartość o 2%. Więcej wyeksportowano marynat (o 13%), mrożonek (o 11%) i konserw (o 6%), a mniej suszy warzywnych (o 41%). Import warzyw świeżych w kwietniu 2012 r. wyniósł 42,9 tys. t, a jego wartość ? 39,7 mln EUR. W relacji do kwietnia 2011 r. ilość zaimportowanych warzyw świeżych obniżyła się o 30%. a ich wartość ? o 17%. Spadek wolumenu importu był spowodowany niższym o 59% zakupem cebuli, o 54% kapusty, o 46% marchwi, o 45% ogórków i o 7% pomidorów. Więcej o 6% zaimportowano papryki i o 4% czosnku. W tym samym okresie zakupiono 15,3 tys. t przetworów warzywnych o wartości 15,0 mln EUR.

W porównaniu z kwietniem 2011 r. wielkość importu przetworów warzywnych obniżyła się o 9%, a wartość o 10%. Znacznie niższy (o 46%) był zakup konserw warzywnych, a tym kukurydzy konserwowej (o 53%), a także suszy (o 19%). Zwiększył się import koncentratu pomidorowego (o 17%), mrożonek i marynat (po 13%).

Źródło: Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.