Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 302
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 300
Znajdujesz się w: Aktualności

IERiGŻ: Wzrosną ceny detaliczne warzyw. Będą dwa wyjątki

Aktualności

2025-01-15 09:30

Przeciętne ceny detaliczne warzyw, grzybów i ich przetworów (bez ziemniaków i przetworów ziemniaczanych) wzrosły w miesiącach styczeń–wrzesień 2024 r., wobec analogicznego okresu roku poprzedniego o 2,3% przy wzroście cen towarów i usług konsumpcyjnych o 3,3% oraz wzroście cen żywności i napojów bezalkoholowych o 2,8%. Ceny detaliczne warzyw świeżych i chłodzonych (łącznie z grzybami) spadły o 1,3%, w tym cebuli o 11,3%, marchwi o 10,5%, pomidorów o 9,8%, buraków o 6,5% i warzyw z rodziny kalafiorowatych o 2,9%. Wzrosły zaś ceny ogórków (o 4,9%) i kapusty (o 11,4%).

Według IERiGŻ w sezonie 2024/25 wyższe będą ceny skupu większości warzyw kierowanych na rynek produktów świeżych i do przetwórstwa.

"Spadną tylko ceny skupu cebuli i kapusty. O obniżeniu cen skupu cebuli kierowanej do przerobu zadecyduje spadek cen eksportowych przetworów z tych warzyw – głównie mrożonek. Obniżą się wobec relatywnie wysokich ze zbiorów 2023 r. ceny skupu większości warzyw kierowanych na rynek produktów świeżych" - podaje Instytut.

W sezonie 2024/25 utrzyma się tendencja wzrostowa cen zbytu większości przetworów warzywnych.

IERiGŻ, zdjęcie ewarzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.