Aktualności
Przeciętne ceny detaliczne warzyw, grzybów i ich przetworów (bez ziemniaków i przetworów ziemniaczanych) wzrosły w miesiącach styczeń–wrzesień 2024 r., wobec analogicznego okresu roku poprzedniego o 2,3% przy wzroście cen towarów i usług konsumpcyjnych o 3,3% oraz wzroście cen żywności i napojów bezalkoholowych o 2,8%. Ceny detaliczne warzyw świeżych i chłodzonych (łącznie z grzybami) spadły o 1,3%, w tym cebuli o 11,3%, marchwi o 10,5%, pomidorów o 9,8%, buraków o 6,5% i warzyw z rodziny kalafiorowatych o 2,9%. Wzrosły zaś ceny ogórków (o 4,9%) i kapusty (o 11,4%).
Według IERiGŻ w sezonie 2024/25 wyższe będą ceny skupu większości warzyw kierowanych na rynek produktów świeżych i do przetwórstwa.
"Spadną tylko ceny skupu cebuli i kapusty. O obniżeniu cen skupu cebuli kierowanej do przerobu zadecyduje spadek cen eksportowych przetworów z tych warzyw – głównie mrożonek. Obniżą się wobec relatywnie wysokich ze zbiorów 2023 r. ceny skupu większości warzyw kierowanych na rynek produktów świeżych" - podaje Instytut.
W sezonie 2024/25 utrzyma się tendencja wzrostowa cen zbytu większości przetworów warzywnych.