Aktualności
IMPORT OWOCÓW I WARZYW W HISZPANII W XI 2014 R.
W listopadzie 2014 roku Hiszpanie odnotowali zwiększony import owoców i warzyw ? w porównaniu do analogicznego miesiąca rok wcześniej zakupy wzrosły o 17% w ujęciu ilościowym i o 20% w ujęciu wartościowym.
W sumie kraj ten zaimportował 205,5 tys. ton owoców i warzyw za sumę 138,0 mln euro. Ze wspomnianej wielkości około 103,6 tys. ton (w wielkości tej około 56,0 tys. ton stanowił import samych tylko ziemniaków) stanowił import samych tylko warzyw ? o 21% więcej w ujęciu ilościowym wobec listopada 2013 roku. Łącznie za sprowadzone warzywa zapłacono 48,0 mln euro. Listopadzie 2014 import owoców zamknął się wolumenem 101,9 tys. ton o wartości 90,1 mln euro ? tym samym w omawianym okresie Hiszpanie zaimportowali o 13% więcej owoców za sumę znacznie ? bo aż o 31% wyższą. Najwięcej sprowadzono bananów oraz ananasów a także sporo owoców kiwi, mango czy guawy i awokado.
W sumie w okresie od początku stycznia do końca listopada 2014 Hiszpania sprowadziła 2,2 mln ton owoców i warzyw- o 6% więcej wobec analogicznego okresu jedenastu miesięcy 2013 roku. Wartość tych zakupów była o 3% wyższa i wyniosła 1,53 mln euro. We wspomnianym okresie zakupiono w sumie 1,0 mn ton warzyw i 1,2 mln ton owoców.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: FEPEX