Aktualności

Polski Związek Producentów Szparaga, Katedra Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego oraz Hotel Rzymski w Poznaniu zorganizowali 5 maja br. konferencję prasową, podczas której oficjalnie otwarto tegoroczny sezon szparagowy.
Marian Jakobsze - Prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga podkreślił, że zima sprzyjała karpom szparaga, co może przełożyć się na dobre plonowanie roślin i zaspokojenie rosnącego, krajowego zapotrzebowania na wypustki tego warzywa. Początek sezonu pokazuje, ze ceny szparagów mogą być korzystne dla producentów. Za kilogram tego warzywa oferuje im się ok. 15 zł. Na rynku hurtowym w Poznaniu w roku ubiegłym średnia cena 1 kg wypustek w maju wyniosła 10,00 zł, w 2013 było to 8,66 zł a w roku 2012 - 6,33 zł. W czerwcu ceny szparagów na ogół spadają, ponieważ z jednej strony rośnie podaż a z drugiej zmniejsza się zainteresowanie nimi gdyż muszą konkurować z truskawkami.
Profesor dr hab. Mikołaj Knaflewski prowadzący już kilkadziesiąt lat badania naukowe nad tym gatunkiem zaznaczał podczas spotkania, że jest to warzywo wykazujące działania prozdrowotne, bogate w składnik odżywcze. Zwrócił uwagę na możliwość jego wszechstronnego wykorzystania np. w kuchni, przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Potwierdzeniem tego była przygotowana na tę okazję wystawa szparagowych produktów ( makaronu, herbat, proszku nasennego, wódki - herbatę produkuje się z górnej części wypustek a makaron czy wódkę z pędów asymilacyjnych, które żółkną pod koniec uprawy) chińskiej delegacji.
Profesor Ye Jin Song informował, że Chiny są największym producentem szparagów na świecie. Powierzchnia ich uprawy wynosi 80 000 hektarów. Z których szparagi białe zajmują 20-25 procent powierzchni, a pozostałą część szparag zielony. Produkcja szparaga w Chinach to aż 300-350 000 ton (białych wypustek zbiera się 80 000-10 000 ton, a zielonych 220 000-250 000 ton).
Na szparagową konferencję prasową szef kuchni Hotelu Rzymskiego w Poznaniu przygotował kilkadziesiąt potraw z białych lub zielonych wypustek. Szparagi były obecne zarówno w przystawkach, daniach głównych jak i deserach. Warto pamiętać, że sezon na to wykwintne warzywo trwa tylko do 20 czerwca. Później rośliny muszą budować część nadziemna, aby zmagazynować odpowiednia ilość asymilatów do wydania plonu w kolejnym sezonie.
Beata Drzewiecka-Bartczak
.