Aktualności
Marchew to bardzo popularny gatunek warzywa w naszym kraju. Każdego roku pod jego uprawę przeznacza się ponad 20 tys. ha. W 2015 r. według GUS-u marchew produkowana była w Polsce na 22,1 tys. ha, natomiast w dobiegającym końca okresie wegetacyjnym warzywo to uprawiano na większej powierzchni; szacunki mówią o powierzchni 22,5 tys. ha. Aktualnie trwają jeszcze zbiory korzeni marchwi. Pokazują one, że po ubiegłorocznym trudnym z dużymi niedoborami wody sezonie, wydajność plantacji jest bardzo dobra. W skali kraju oczekuje się znacznie wyższych zbiorów w porównaniu z rokiem ubiegłego. GUS informuje, że wynik z roku 2015 może być przekroczony o ok. 25 tys. ton i być na poziomie 700 tys. ton.
Zakłady przetwórcze w roku bieżącym obniżyły ceny i za surowiec płacą ok. 25 gr/kg (rok temu można było uzyskać nawet blisko 50 gr/kg). Producent marchwi dla przetwórstwa w woj. dolnośląskim informował nas, że jakość korzeni produkowanej w gospodarstwie odmiany Komarno F1 (mieszaniec z wysoka zawartością suchej masy i beta karotenu, nadaje się do produkcji suszu, mrożenia i na kostkę) jest dobra, choć tegoroczna aura spowodowała skrócenie korzeni. Okresowe niedobory wody spowodowały także, że widać nie w pełni wykorzystany potencjał plonotwórczy uprawianej odmiany. Korzenie zbierane są systemem dwufazowym w pierwszym etapie obcinana jest nać a następnie dwurzędowym kombajnem Grimme wykopuje się marchew. Tegoroczny plon ok. 70 t/ha pozwala na uzyskanie dochodu brutto 17 500 zł/ha.
Green
Zdjęcia: M. Srebro