Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 298
Reklama
Grafika reklamowa nr 312 Grafika reklamowa nr 313 Grafika reklamowa nr 314
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 295 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

IV edycja TSW. Warzywnictwo - coraz ważniejszy segment rynku agro

Aktualności

2014-02-20 16:32
Po raz pierwszy organizatorzy przygotowali tak bogatą ofertę skierowaną do producentów warzyw.

20 lutego zakończyły się Targi Sadownictwa i Warzywnictwa w Warszawie. Jest to dwudniowa impreza wystawiennicza, aktualnie największa tego typu w kraju. Tegoroczna edycja odbyła się pod patronatem najważniejszych organizacji ogrodniczych: Związku Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej, Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych, Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenia Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami. Honorowym patronem TSW 2014 było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zaś patronem merytorycznym Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach. Podczas imprezy zaprezentowało swoją ofertę 190 firm z terenu całej Polski i zagranicy. Na targach zwiedzający mieli znakomitą okazję do zapoznania się z produktami i usługami skierowanymi do indywidualnych gospodarstw, jak i do grup producenckich. Wystawcy zaprezentowali bogatą ofertę środków produkcji: nowoczesnych nawozów, chemicznych i biologicznych środków ochrony roślin oraz innych produktów wspierających produkcję ogrodniczą. Wśród wystawców znalazły się wiodące firmy maszynowe, które przedstawiły najnowsze urządzenia do pielęgnacji sadów i upraw warzywnych, a nawet pierwsze roboty sadownicze. Pojawiły się także firmy oferujące różnorodne usługi dla branży ogrodniczej oraz te zajmujące się przechowalnictwem, firmy sprzedające maszyny do sortowania owoców i warzyw oraz te przeznaczone do ich pakowania. Obecni byli producenci materiału szkółkarskiego, firmy nasienne oraz te handlujące świeżymi owocami i warzywami i specjalizujące się w ich przetwórstwie. Targom towarzyszyły konferencje - sadownicza i warzywna, a na nich aż 45 wykładów i prezentacji tematycznych.

Po raz pierwszy organizatorzy przygotowali tak bogatą ofertę skierowaną do producentów warzyw.

Nic dziwnego, warzywnictwo to prężnie rozwijający się segment rynku agro. Z roku na rok wzrasta produkcja warzyw w naszym kraju i areał ich uprawy. Aktualnie powierzchnia uprawy warzyw gruntowych, których produkcja przekracza 85% ogólnej produkcji warzyw w naszym kraju, wynosi około 180 tys. ha. Polska jest czołowym producentem warzyw w Europie. Warzywa przeznaczone są głównie na zaopatrzenie rynku wewnętrznego, rozwija się jednak także eksport, zarówno w ujęciu ilościowym, jak i wartościowym. Głównym gatunkiem eksportowym jest cebula, ostatnio odnotowano znaczny wzrost eksportu kapusty białej i czerwonej, pomidorów i ogórków. Według Banku Gospodarki Żywnościowej w 2012 roku wzrost eksportu świeżych pomidorów przekroczył 20% w porównaniu z ilością sprzedanych za granicą tych warzyw rok wcześniej. Był to już trzeci z kolei sezon, kiedy wywóz świeżych warzyw tak radykalnie wzrósł. Było to możliwe przede wszystkim dzięki wyższym zbiorom, a także wyższemu popytowi eksportowemu. Rosja miała również istotne znaczenie w kształtowaniu się eksportu krajowej marchwi. W sezonie 2012/2013 wyeksportowano z Polski o 36% marchwi więcej niż w poprzednim, co jednocześnie było największą wielkością w okresie 5 ostatnich lat. Zwiększył się również eksport do Czech i Słowacji, które są odpowiednio drugim i trzecim odbiorcą polskiej marchwi. Dane statystki europejskiej wskazują także na wzrost wolumenu wywozu krajowej kapusty /biała i czerwona/, a także cebuli świeżej. Wyniósł on odpowiednio 37,1 i 17,9 proc. do poziomu 62,1 i 128,4 tys. ton, co w odniesieniu do cebuli było wielkością rekordową - podaje BGŻ.

Wśród krajów UE Polska zajmuje pierwsze miejsce w produkcji kapusty i marchwi, trzecie w produkcji cebuli i ogórków, czwarte w produkcji kalafiorów i siódme, w produkcji pomidorów polowych.

Specjalnie dla producentów warzyw podczas czwartej edycji TSW przygotowano kilkanaście wykładów. Problematyka seminarium dotyczyła zarówno kwestii związanych z uprawą warzyw pod osłonami /w szklarniach i tunelach foliowych/, jak i w gruncie. Podczas wykładów omówiono nowe trendy w szklarniowej produkcji pomidorów oraz problematykę doświetlania upraw, a także zagadnienia związane z ochroną przez atakiem groźnego wirusa mozaiki pepino. Do plantatorów papryki i sałaty skierowano prelekcje poświęcone zapobieganiu chorobom i skażeniom mikrobiologicznym oraz zwalczaniu ich skutków oraz zasadom efektywnego odżywiania roślin.

Bardzo ciekawe wystąpienie dotyczyło odżywiania warzyw gruntowych z wykorzystaniem nawozów z dodatkiem substancji biostymulujących. Prelegent przedstawił pełen program nawożenia dedykowany warzywom. Najwięcej czasu w swoim wystąpieniu poświęcił roślinom kapustnym, gdyż należą one do jednej z ważniejszych grup warzyw uprawianych w naszym kraju i mają wysokie wymagania pokarmowe, zarówno co do makro, jak i mikroskładników, zwłaszcza w okresie intensywnego wzrostu i formowania plonu. Kalafior i brokuł, oprócz wysokich wymagań pokarmowych, mają dodatkowo również duże wymagania glebowe.

Każdy niedobór składników pokarmowych w roślinie powoduje większe lub mniejsze nieprawidłowości w jej wzroście i rozwoju, w przebiegu procesów biochemicznych i fizjologicznych zachodzących w jej organizmie. W zależności od wielkości niedoboru i momentu w którym wystąpił, będzie on powodował większe lub mniejsze straty w plonie, zarówno co do jego wielkości, jak i jakości. Całkowity brak niektórych składników pokarmowych w okresie wegetacji, albo ich ostry niedobór, może wręcz spowodować zahamowanie wzrostu i rozwoju roślin, albo ich silny niedorozwój lub może mocno ograniczyć ich plonowanie. Generalnie braki azotu i magnezu, a także siarki, będą powodowały ograniczenia we wzroście i rozwoju roślin, na skutek ograniczeń w syntezie aminokwasów i biosyntezie białek oraz te dwa pierwsze ? osłabienie intensywności fotosyntezy. Niedobory fosforu, będą powodowały ograniczenia we właściwym funkcjonowaniu energetycznym rośliny, z uwagi na jego udział w procesach transformacji energii. Przy niedoborze siarki będzie miał miejsce wzrost podatności roślin na stresy. Braki wapnia, mogą spowodować złe wykształcenie ścian komórkowych i plazmatycznych, a co za tym idzie, obniżenie ich stabilności i wytrzymałości oraz odporności roślin na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych. Niedobory azotu w kapuście głowiastej powodują, że główki są małe, niedorośnięte, a plon jest obniżony. Brak boru powoduje, że młode liście sercowe grubieją, sztywnieją, stają się kruche, a ich wzrost jest silnie zahamowany. Przy znacznym niedoborze tego składnika, najmłodsze liście i wierzchołki wzrostu całkowicie zamierają, co sprawia że rośliny nie zawiązują główek w ogóle. Podobnie jest przy przedłużającym się niedoborze manganu.

Nawożenie dolistne stanowi ważny element całego programu odżywiania upraw kapustnych składnikami pokarmowymi. Zabiegi dolistne są szczególnie ważne w okresach intensywnego wzrostu i rozwoju roślin, a także w warunkach utrudnionego pobierania składników pokarmowych z gleby i potrzeby szybkiego ich uzupełnienia w przypadku stwierdzonych niedoborów. Właśnie nawożenie dolistne jest kluczowym zabiegiem w zapobieganiu i likwidowaniu objawów niedoborów składników pokarmowych oraz tzw. chorób fizjologicznych, które występują na roślinach w przypadku braku któregoś z potrzebnych pierwiastków.

Prelegent przedstawił paletę nawozów dolistnych dedykowanych uprawie kapustnych. Na szczególną uwagę zasługują nawozy biostymulujące algowo-aminokwasowo-mineralne, które oprócz składników pokarmowych zawierają w swoim składzie kompleks biostymulujący Seactiv z wyselekcjonowanych algo morskich, w skład którego wchodzą: glicyna-betaina, IPA, aminokwasy. Kompleks wpływa na szybką dostępność dostarczanych składników pokarmowych oraz ich aktywny transport w roślinie, podnosi odporność roślin na stresy oraz ich wydajność. Wpływa także na jakość plonu. Kompleks wykazuje działanie antystresowe, intensyfikuje fotosyntezę, korzystnie wpływa na wzrost i rozwój systemu korzeniowego. Przyśpiesza pobieranie składników pokarmowych przez roślinę oraz transport składników pokarmowych i asymilatów w roślinie, a aminokwasy gwarantują najszybsze wnikanie do rośliny składników pokarmowych, w szczególności mikroelementów, a dodatkowo są budulcem dla białek i enzymów. Ta grupa preparatów zawierających i składniki pokarmowe i kompleks biostymulujący to nie tylko nawozy. To także antystresanty i ukorzeniacze. Dlatego warto rozważyć włączenie ich do technologii nawożenia warzyw.

Ciekawy program konferencji, bogata oferta wystawców oraz duża frekwencja - IV edycja TSW udowodniła, że impreza ta na stałe zagości w kalendarzu imprez skierowanych do warzywników i sadowników.

Anna Rogowska

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.