Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 298
Reklama
Grafika reklamowa nr 312 Grafika reklamowa nr 313 Grafika reklamowa nr 314
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 295 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Nawożenie Archiwum

Jak zwiększyć jednocześnie plon oraz zdolność przechowalniczą? Na finiszu zastosuj dolistnie dobry nawóz wapniowy

Nawożenie

2019-08-30 08:46
Wapń to pierwiastek, którego nie da się zastąpić żadnym innym. Spełnia ogromną rolę w budowaniu rośliny, jak i w jej procesach fizjologicznych. Wchodzi między innymi w skład ścian komórkowych pogrubiając je i wzmacniając.


Wapń to pierwiastek, którego nie da się zastąpić żadnym innym. Spełnia ogromną rolę w budowaniu rośliny, jak i w jej procesach fizjologicznych. Wchodzi między innymi w skład ścian komórkowych pogrubiając je i wzmacniając. Ma również wpływ na podział komórek i na prawidłowe funkcjonowanie struktur komórkowych. Wapń w trakcie wegetacji warzyw zwiększa odporność roślin na choroby. Jego niedobór ma również wpływ na występowanie chorób fizjologicznych, które nie pochodzą od patogenów takich jak bakterie czy grzyby. Do najczęściej występujących chorób fizjologicznych należy sucha zgnilizna wierzchołków owoców papryki lub pomidora, która niejednokrotnie robi ogromne straty u polskich producentów.

Na zdjęciu przykład suchej zgnilizny na papryce (mat. ICL)

Na zdjęciu przykład suchej zgnilizny na owocu pomidora

Kolejną bardzo problematyczną chorobą powodowaną brakiem wapnia w roślinie jest tipburn (zamieranie brzegów liści) występujący na roślinach kapustnych (głównie kapusty pekińskiej, kalafiorze) i sałacie. Często choroby te nie są powodowane brakiem wapnia w glebie, a brakiem jego pobierania przez system korzeniowy roślin. Wapń wpływa pozytywnie na pobieranie fosforu, z którym jednocześnie odgrywa ogromną rolę w przechowywaniu warzyw między innymi ograniczając występowanie chorób przechowalniczych.


Na zdjęciu objawu tipburn u kapusty pekińskiej



Na zdjęciu objawu tipburn u kalafiora

Aby zapobiec wszystkim ww. problemom ograniczającym prawidłowy wzrost roślin i jakość plonu, tym samym zwiększając jego jakość i masę wystarczy sukcesywnie wykonywać zabiegi dolistne nawozem wapniowo potasowym Agroleaf Power Calcium 11-5-19+2,5MgO+9 CaO+mikro.

Agroleaf Power Calcium to po pierwsze unikatowy produkt, bo zawiera w swoim składzie wszystkie podstawowe makro i mikroelementy w połączeniu z wapniem. Dzięki temu rolnik wykonując jeden, a nie dwa osobne zabiegi, zaopatruje roślinę we wszystkie najważniejsze pierwiastki jednocześnie, tym samym zwiększa skuteczność oprysku, oszczędzając czas i pieniądze. Po drugie to nawóz wyjątkowo szybko działający. Wapń, który zwykle ma problem w przenikaniu do wnętrza roślin, dzięki technologii M77 zastosowanej w Agroleaf Power Calcium, wnika do tkanek bardzo szybko. Jest doskonale skuteczny dając wymierne korzyści producentom warzyw.


Nawóz ten został szeroko doceniony przez producentów papryki w regionie radomskim oraz przez producentów kapusty pekińskiej i pozostałych warzyw kapustnych w Małopolsce i innych regionach kraju.

Jeżeli szukasz informacji o produkcie zajrzyj na naszą stronę:

Jeżeli szukasz informacji o produkcie zajrzyj na naszą stronę:

icl-sf.com/pl-pl/products/speciality_agriculture/2098-agroleaf-power-calcium/

lub skontaktuj się z naszymi doradcami:

Andrzej Miąsko (region południowy) 0 604 321 398

Marcin Gutkowski (region północny) 0 605 363 220

Paweł Wechterowicz (region pomorski) 0 661 755 515

Krzysztof Fatel Key Account Manager (cały kraj) 0 609 395 955

Tomasz Pisulewski doradca techniczny (cały kraj) 0 695 788 111


e-warzywnictwo.pl
Tagi: icl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.