Reklama
Grafika reklamowa nr 320
Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 324
Reklama
Grafika reklamowa nr 317 Grafika reklamowa nr 318 Grafika reklamowa nr 319
Reklama
Grafika reklamowa nr 323
Reklama
Grafika reklamowa nr 315 Grafika reklamowa nr 327
Reklama
Grafika reklamowa nr 326 Grafika reklamowa nr 325
Reklama
Grafika reklamowa nr 316
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Jakość polskiej żywności ? Jak jest naprawdę?

Aktualności

2012-03-12 20:40
W ostatnich tygodniach media donoszą o przypadkach fałszowania polskiej żywności lub dodawania składników nie przeznaczonych do jej produkcji. Może to wywoływać zaniepokojenie u konsumentów.



W ostatnich tygodniach media donoszą o przypadkach fałszowania polskiej żywności lub dodawania składników nie przeznaczonych do jej produkcji. Może to wywoływać zaniepokojenie u konsumentów o jakość i bezpieczeństwo produktów nabywanych przecież każdego dnia. Jaka jest zatem jakość polskiej żywności? Przedstawiamy to na przykładzie kontroli wykonanych przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w 2011 r.

1. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w 2011 r. przeprowadziła 7 277 kontroli na rynku krajowym w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Kontrole dotyczyły m.in.: przetworów mlecznych, przetworów owocowo-warzywnych, przetworów z mięsa czerwonego, przetworów rybnych, oliwy z oliwek, świeżych owoców i warzyw, mięsa drobiowego, przetworów drobiowych, piwa, soków i nektarów, wyrobów czekoladowych, pieczywa półcukierniczego oraz wyrobów garmażeryjnych.

2. Kontrole jakości handlowej przeprowadzane u producentów miały na celu sprawdzenie, czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania dotyczące tych artykułów, jeżeli ich spełnienie zostało zadeklarowane przez producenta. Do zasadniczych elementów kontroli należało sprawdzenie produktów pod kątem: cech organoleptycznych (m.in. wyglądu, barwy, zapachu, smaku), parametrów fizykochemicznych (m.in. zawartości wody, zawartości tłuszczu, zawartości białka) oraz znakowania.

3. Na podstawie wyników kontroli przeprowadzonych w 2011 r. można stwierdzić, że 99% partii skontrolowanych produktów charakteryzowało się właściwym smakiem, wyglądem, barwą oraz zapachem. W przypadku takich artykułów jak: wyroby czekoladowe, pieczywo półcukiernicze, soki i nektary owocowe oraz przetwory z mięsa drobiowego, kontrola w ogóle nie wykazała niewłaściwych cech organoleptycznych.


4. Dokonując z kolei analizy wyników kontroli w 2011 r. w zakresie parametrów fizykochemicznych można stwierdzić, że w przypadku 85% skontrolowanych partii, parametry były zgodne z wymaganiami obligatoryjnych przepisów oraz deklaracją producenta. W przypadku takich produktów jak: soki i nektary - zgodnych z wymaganiami było 96% partii, mięso drobiowe - 95%, wyroby czekoladowe - 93%, a piwo ? 91%. Należy jednak podkreślić, że zakres kwestionowanych parametrów fizykochemicznych w części nie miał dużego znaczenia dla konsumenta, gdyż dotyczył np. przekroczenia o 1 p.p. zawartości wody lub zaniżenia o 1 p.p. zawartości tłuszczu.

5. Analizując wyniki kontroli w zakresie parametrów fizykochemicznych kontrolowanych artykułów, z ostatnich pięciu lat, można zauważyć, poprawę jakości wielu grup artykułów rolno-spożywczych. Dotyczy to: przetworów drobiowych, przetworów z mięsa czerwonego, przetworów owocowo-warzywnych, przetworów rybnych, soków i nektarów oraz wyrobów garmażeryjnych. Przykładowo w 2006 r. kwestionowano 35% partii przetworów rybnych, a w 2011 ? tylko 12%.


6. Ważnym elementem kontroli jakości handlowej jest kontrola oznakowania, tym bardziej, że dla większości artykułów żywnościowych w przepisach nie są określone wymagania jakości handlowej w zakresie cech organoleptycznych i parametrów fizykochemicznych. Producent aby prawidłowo oznakować produkt musi uwzględnić szereg przepisów obligatoryjnych, które określają wymagania dotyczące informacji jakie powinny się znaleźć na opakowaniu produktu przeznaczonego dla konsumenta finalnego.

7. Kontrola przeprowadzona w 2011 r. wykazała, że ponad 72% kontrolowanych produktów było prawidłowo oznakowanych. W sprzedaży znajduje się coraz więcej produktów oznakowanych zgodnie z przepisami (poprawa o 5 p.p. w stosunku do 2010 r.). W porównaniu do lat poprzednich nastąpiła poprawa oznakowania m.in. przetworów z mięsa czerwonego o 5 p.p., a piwa o 17 p.p..

Wyniki kontroli prowadzonych przez Inspekcję JHARS na rynku wewnętrznym wskazują zatem na poprawę jakości handlowej większości grup artykułów rolno-spożywczych.

Źródło: ijhar-s.gov.pl



e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.