Aktualności
Jak wynika z lipcowych szacunków, tegoroczne zbiory kalafiorów we Francji wyniosą około 291,8 tys. ton. W stosunku do poprzedniorocznych zbiorów to o 5% mniej, a wobec średniej wielkości produkcji z ostatnich pięciu lat o 14% mniej. Najwięcej tych warzyw zebrane zostanie na zachodzie kraju - ponad 251,0 tys. ton.
W porównaniu do roku poprzedniego powierzchnia upraw kalafiorów pozostała na tym samym poziomie, ale wobec średniej wielkości z okresu lat 2009-2014 zmniejszyła się o 10%. Największym producentem kalafiorów w państwach Unii Europejskiej jest Hiszpania z około 25% udziałem w produkcji, a następnie Włochy i Francja z około 15-16% udziałem. Łączne zbiory unijnych kalafiorów kształtują się na poziomie około 2,1 mln ton.
W minionym roku Francuzi wyeksportowali w sumie 141,4 tys. ton kalafiorów w tym około 134,0 tys. ton do pozostałych państw unijnych (najwięcej do Niemiec ? 51,0 tys. ton oraz Holandii 21,3 tys. ton), a zaledwie 7,8 tys. ton do państw pozaunijnych. W analogicznym okresie sprowadzili około 48,6 tys. ton tych warzyw w tym przeszło 43,0 tys. ton z państw unijnych, w tym 36,3 tys. ton z Hiszpanii.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Agreste Conjoncture