Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 298
Reklama
Grafika reklamowa nr 312 Grafika reklamowa nr 313 Grafika reklamowa nr 314
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 295 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Jemy najwięcej warzyw i owoców w Europie

Aktualności

2012-03-12 20:28
Według badań przeprowadzonego na ponad 150 tysiącach Polaków warzywa i owoce są najczęściej kupowaną kategorią produktów. Badanie obejmuje prawie pół miliona produktów zapisanych na listach zakupów w styczniu bieżącego roku.
Jemy najwięcej warzyw i owoców w Europie

15 proc. produktów wrzucanych do koszyka stanowią owoce i warzywa. To najczęściej kupowane produkty w polskich sklepach - wynika z badań firmy Listonic.

Według badań firmy Listonic przeprowadzonego na ponad 150 tysiącach Polaków korzystających z mobilnej aplikacji Listonic "Warzywa i owoce" są najczęściej kupowaną kategorią produktów. Badanie obejmuje prawie pół miliona produktów zapisanych na listach zakupów w styczniu bieżącego roku. Wyniki badania potwierdza także ranking Europejskiej Rady Informacji o Żywności, w którym Polska zajmuje pierwsze miejsce wśród państw europejskich pod względem spożywania owoców i warzyw.

Karolina Łąkowska, dietetyk serwisu http://vitalia.pl, podkreśla, że warzywa i owoce są źródłem cennych witamin i składników mineralnych, a także błonnika pokarmowego. Owoce najczęściej są bogatsze w błonnik rozpuszczalny, który sprzyja obniżaniu poziomu złego cholesterolu. Błonnik z tych produktów wpływa także korzystnie na wypróżnianie, co przeciwdziała powstawaniu zaparć. Dieta każdego człowieka powinna być bogata w warzywa i owoce, ponieważ są one niezbędne w profilaktyce wielu chorób, np. nowotworów, m.in. jelita grubego, prostaty czy piersi.

Owoce i warzywa powinny być spożywane w ilości 3-5 porcji w ciągu całego dnia. Cieszy fakt, że do najczęściej kupowanych produktów spożywczych w Polsce należą właśnie warzywa i owoce ? uważa Karolina Łąkowska, szef dietetyków i trenerów serwisu Vitalia.pl. Owoce zaleca się spożywać w mniejszych ilościach ? około 3 porcji dziennie, natomiast warzywa do każdego posiłku, czyli około 5 porcji dziennie.

Ważne jest, aby kupować owoce i warzywa ze sprawdzonych źródeł, o wysokiej jakości, pozbawionych pęknięć oraz stłuczeń. Tylko te o wysokiej jakości będą przynosiły korzyści dla naszego zdrowia.
Szczególnie zimą, kiedy świeże warzywa i owoce są trudno dostępne, można zastąpić je mrożonymi produktami bez dodatków przypraw.

Źródło: Redakcja AgroNews

e-warzywnictwo.pl
Tagi: warzywa

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.