Aktualności
W dniu 12 lutego opublikowano Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 10 lutego 2015 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie realizacji przez Agencję Rynku Rolnego zadań związanych z ustanowieniem dalszych tymczasowych nadzwyczajnych środków wsparcia dla producentów niektórych owoców i warzyw w związku z zakazem ich przywozu z Unii Europejskiej do Federacji Rosyjskiej, a umożliwi ono uruchomienie trzeciej transzy wycofywania niektórych owoców i warzyw w ramach pomocy dla rolników poszkodowanych przez rosyjskie embargo.
Znowelizowane przepisy rozporządzenia delegowanego Komisji umożliwią przeprowadzanie w pierwszym półroczu 2015 r. kolejnych operacji wycofania z rynku m.in. jabłek, gruszek, a także pomidorów, marchwi, papryki słodkiej oraz ogórków. Jest to kolejne wprowadzone przez Komisję Europejską rozwiązanie mające na celu złagodzenie skutków sytuacji kryzysowej w sektorze owoców i warzyw związanej z nałożeniem przez Federację Rosyjską zakazu przywozu owoców i warzyw pochodzących miedz innymi z państw Unii Europejskiej.
Przydzielone Polsce ilości produktów, które będą mogły zostać objęte ww. operacjami to 155 700 ton w przypadku jabłek i gruszek oraz 18 650 ton w przypadku pomidorów, ogórków, papryki słodkiej i marchwi.
Podobnie jak w przypadku poprzednio uruchomionych przez Komisję Europejską mechanizmów, beneficjentami pomocy będą mogli zostać zarówno producenci zrzeszeni w organizacjach producentów owoców i warzyw jak i producenci indywidualni. Pomoc finansowa będzie mogła zostać przyznana w odniesieniu do tych powierzchni upraw, które nie zostały objęte poprzednimi mechanizmami uruchomionymi przez Komisję Europejską na podstawie rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 932/2014 oraz nr 1031/2014 r.
W niedługim czasie po publikacji nowych przepisów Agencja Rynku Rolnego poinformowała w dniu 16 lutego 2015 r., że zakończyła przyjmowanie powiadomień w zakresie operacji wycofania z rynku wspomnianych powyżej produktów, z uwagi na przekroczenie objętych wsparciem ilości, to jest 155 700 ton dla jabłek i gruszek i 18 650 ton dla pozostałych produktów.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: inf. prasowe Komisji Europejskiej