Ochrona
Scorpion jest preparatem znanym i cenionym przez producentów warzyw i owoców. Jego użycie pozwala na skuteczną ochronę przeciwko wielu chorobom, w tym takim jak: alternarioza, Stemphylium, szara pleśń, rdza, czerń krzyżowych, zgnilizna twardzikowa czy mączniak prawdziwy. Producenci cenią ten preparat także za szeroką rejestrację obejmującą kilkadziesiąt gatunków, a co za tym idzie, wszechstronność użycia.
Dlatego użytkowników z pewnością ucieszy fakt, że rejestracja fungicydu Scorpion została znacząco rozszerzona.
Szczególną uwagę należy zwrócić na uprawy i choroby, które są ważne gospodarczo a pojawiły się w etykiecie Scorpion po raz pierwszy. Są to między innymi w grupie roślin warzywnych:
- Cebula i por (oraz wszystkie nowe w etykiecie gatunki cebulowe – czosnek, siedmiolatka i szczypiorek) – poza alternariozą i rdzą teraz w etykiecie znalazła się także “plamistość powodowana przez Stemphylium“. Jest to choroba bardzo ważna gospodarczo, z którą boryka się wielu producentów cebuli, a którzy dostaną teraz możliwość bardzo skutecznej ochrony przeciwko temu groźnemu patogenowi.
- Pietruszka (wraz z pasternakiem) - uprawy w ochronie których ilość dostępnych preparatów przeciwko chorobom jest niezbyt duża, a rejestracja Scorpion zmienia możliwości ochrony.
- Cukinia wraz z patisonem, kabaczkiem, dynią, melonem i arbuzem – rejestracja przeciwko wielu chorobom z mączniakiem prawdziwym na pierwszym miejscu.
Poza wymienionymi powyżej oraz dotychczasowymi zarejestrowanymi gatunkami i chorobami w nowej etykiecie Scorpionznajduje się po raz pierwszy wiele nowych zastosowań. Pełna lista chronionych gatunków i zarejestrowanych chorób w tabeli poniżej:
Chroniony gatunek | G – grunt, O – osłony, S – szklarnia | Zwalczane choroby |
Brokuł | G | zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, czerń krzyżowych, mączniak prawdziwy krzyżowych (kapustnych), plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych |
Burak ćwikłowy | G | zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, mączniak prawdziwy buraka, chwościk buraka, rdza buraka |
Cebula | G | alternarioza cebuli, plamistość liści powodowana przez Stemphylium (Stemphylium sp.), rdza pora (na cebuli) |
Chrzan pospolity, rzodkiewka, rzodkiew japońska, rzepa biała, rzepa czarna, brukiew jadalna | G | zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, czerń krzyżowych, mączniak prawdziwy krzyżowych, plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych |
Cukinia, kabaczek, patison | GOS | mączniak prawdziwy dyniowatych, parch dyniowatych, antraknoza dyniowatych, alternarioza dyniowatych |
Cykoria korzeniowa | G | zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, mączniak prawdziwy |
Cykoria sałatowa | GOS | zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, mączniak prawdziwy |
Czosnek, szalotka, cebula (uprawiana na szczypior), cebula siedmiolatka, szczypiorek | G | alternarioza cebuli, plamistość liści powodowana przezStemphylium (Stemphylium sp.), rdza pora (na cebuli) |
Fasola zwykła (szparagowa), fasola zwykła (uprawiana na świeże nasiona), groch zielony cukrowy, groch zielony łuskowy | G | antraknoza fasoli, mączniak prawdziwy grochu, zgorzelowa plamistość grochu (askochytoza). |
Grupa sałat (sałata głowiasta, sałata liściowa, endywia) | GOS | nekrotyczna plamistość liści sałaty (antraknoza sałaty), zgnilizna twardzikowa |
Kalafior | G | czerń krzyżowych, mączniak prawdziwy krzyżowych (kapustnych), plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych. |
Kapusta brukselska, kapusta pekińska, jarmuż | G | czerń krzyżowych, mączniak prawdziwy krzyżowych (kapustnych), plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych |
Kapusta głowiasta (biała, czerwona, włoska) | G | czerń krzyżowych, mączniak prawdziwy krzyżowych (kapustnych), plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych. |
Kapustne liściowe (rukola ? rokietta siewna, jarmuż) | GOS | czerń krzyżowych, zgnilizna twardzikowa |
Karczoch zwyczajny | G | mączniak prawdziwy |
Malina, jeżyna | GOS | antraknoza maliny i jeżyny, rdza maliny, biała plamistość liści maliny, mączniak prawdziwy maliny |
Marchew | G | mączniak prawdziwy baldaszkowatych, alternarioza naci marchwi, czarna zgnilizna marchwi |
Melon, kawon (syn. arbuz), dynia olbrzymia jadalna | GOS | mączniak prawdziwy dyniowatych, parch dyniowatych, antraknoza dyniowatych, alternarioza dyniowatych. |
Oberżyna (syn. bakłażan) | GOS | mączniak prawdziwy psiankowatych, alternarioza, brunatna plamistość liści |
Ogórek | GOS | mączniak prawdziwy dyniowatych, parch dyniowatych, antraknoza dyniowatych, alternarioza dyniowatych |
Papryka | GOS | mączniak prawdziwy psiankowatych, alternarioza papryki, brunatna plamistość liści |
Pasternak, pietruszka | G | mączniak prawdziwy baldaszkowatych, zgnilizna twardzikowa, szara pleśń |
Pietruszka (uprawiana na nać) | GOS | mączniak prawdziwy baldaszkowatych, zgnilizna twardzikowa |
Pomidor | GOS | mączniak prawdziwy psiankowatych, alternarioza pomidora, brunatna plamistość liści |
Por | G | alternarioza cebuli (na porze), plamistość liści powodowana przez Stemphylium (Stemphylium sp.), rdza pora. |
Poziomka | GOS | antraknoza truskawki, biała plamistość liści truskawki, mączniak prawdziwy truskawki, nekrozy powodowane przez grzyb Gnomonia comari |
Rośliny szkółkarskie ozdobne (z wyłączeniem ozdobnych odmian jabłoni), rośliny szkółkarskie leśne, odnowienia, zalesienia oraz plantacje drzew leśnych | G | mączniaki prawdziwe, plamistość liści, rdze, osutka wiosenna sosny, czarna plamistość róży, zamieranie pędów roślin iglastych, choroby powodowane przez patogeny glebowe |
Rośliny zielarskie oraz kwiaty jadalne (cukinii, kabaczka, patisona) | GOS | mączniaki prawdziwe, rdze, plamistości liści, zgnilizna twardzikowa |
Salsefia, topinambur (syn. słonecznik bulwiasty), skorzonera | G | zgnilizna twardzikowa, szara pleśń |
Seler korzeniowy | G | alternarioza, mączniak prawdziwy baldaszkowatych, zgnilizna twardzikowa, septorioza selera |
Seler listkowy | GOS | septorioza selera, zgnilizna twardzikowa |
Seler naciowy | GOS | alternarioza, mączniak prawdziwy baldaszkowatych, zgnilizna twardzikowa, septorioza selera |
Szparag | G | rdza szparaga, purpurowa plamistość pędów szparaga |
Szpinak | GOS | antraknoza, alternarioza, zgnilizna twardzikowa |
Truskawka | GOS | antraknoza truskawki, biała plamistość liści truskawki, mączniak prawdziwy truskawki, nekrozy powodowane przez grzyb Gnomonia comari |
Więcej informacji szukaj na www.syngenta.pl
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Należy zwrócić szczególną uwagę na zwroty i symbole (oznaczenia) ostrzegawcze oraz zalecane środki ostrożności zamieszczone i opisane na etykiecie produktu.