Aktualności
Bardzo wczesna kapusta (młoda), to warzywo którego produkcja skoncentrowana jest głównie w dwóch rejonach - w Małopolsce (okolice Krakowa) i w woj. łódzkim (okolice Łęczycy). Warunki pogodowe w ostatnich latach - coraz łagodniejsze zimy - pozwalają na przyspieszenie terminu nasadzeń a co za tym idzie i zbioru główek w tych zagłębiach produkcyjnych, ale... Ale jest to przyspieszenie o kilka, kilkanaście dni w porównaniu do średniej z wielolecia, co daje zbiór na połowę (rok 2019)-koniec kwietnia (rok 2018). Zastanawiające jest zatem jeżeli idzie się do sklepu 19 marca i widzi się młodą kapustę na półce sklepowej a na etykiecie: kraj pochodzenia Polska. Hmmm... Może z ogrzewanego obiektu myślę. Po czym patrzę w prawo i widzę „słupek skrzynek a na nich etykiety: kapusta młoda, waga min. 1 kg+, kraj pochodzenia Włochy. I wszystko jasne. Ktoś się pomyli. Chyba. Oby jak najmniej takich sytuacji.