Reklama
Grafika reklamowa nr 304 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 303
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 305

Komisja europejska chce zapobiegać marnowaniu żywności

Polityka i społeczeństwo

2012-11-09 13:29

Komisja Europejska opublikowała specjalny raport poświęcony niewykorzystywaniu w odpowiedni sposób produkowanych na terenie Unii Europejskiej owoców i warzyw. Jak wynika z najnowszych danych oraz badań przeprowadzonych przez unijne, specjalistyczne ośrodki w tym Uniwersytet w Gandawie (badania pod nadzorem Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa ONZ) oraz według badań przeprowadzonych przez prof Peter Ragaert (UGent), William Rijpkema (Wageningen University), Mieke Uyttendaele (Veg-i-Trade) i Benedikt Sas (Food2Know), to największe straty w nieodpowiednim wykorzystywaniu, spożywaniu oraz przechowywaniu żywności dotyczą właśnie
owoców i warzyw. Od momentu produkcji i samych zbiorów do momentu jakiejkolwiek dystrybucji - na przykład poprzez sieci supermarketów czy sklepów detalicznych, czyli do momentu bezpośredniego zakupu przez konsumenta policzone straty sięgają prawie 50% z owoców i warzyw produkowanych w Europie. Zdaniem naukowców, giną one po prostu w łańcuchu żywnościowym. W związku z obecną sytuacją na unijnym rynku, Komisja w swym raporcie zaleca podstawowe działania, dzięki którym konsumenci mogą przyczynić się do zredukowania skali tego zjawiska, a poprzez małe kroki mogą zmniejszyć ilość marnowanej żywności.

Wyszczególniono między innymi 10 postulatów, w tym do najważniejszych należy:
1) dokładne planowanie listy zakupów ? szacowanie tygodniowej listy realnie potrzebnych nam zakupów z uwzględnieniem planowanego menu oraz kupowanie raczej nie pakowanych owoców i warzyw a już w szczególności produktów gotowych pakowanych hermetycznie obranych ze skóry i umytych, a luzem, ważonych z wybraną dla siebie konkretnie potrzebną ilością,
2) dokładne sprawdzanie terminu przydatności kupowanej żywności, w tym także przetworów owocowo-warzywnych,
3) spożywanie w pierwszej kolejności produktów o krótkim terminie przydatności lub z kończącą się niebawem datą do spożycia,
4) wykorzystywanie owoców i warzyw, które nie bardzo nadają się już do bezpośredniego spożycia w przetwórstwie poprzez przegotowanie ich lub w inny sposób, jako dodatek do zup, deserów czy innych potraw, a tych owoców i warzyw, których od razu wiemy, że nie spożyjemy do przechowywaniu w zamrażarkach.

Jak już wspomniano, europejski projekt badawczy Veg-i-Trade próbuje oszacować i zredukować straty w łańcuchu owoców i warzyw. Stworzone w ramach europejskiego projektu Veg-i-Trade przez naukowców Ghent University i Uniwersytetu w Wageningen modele statystyczne mają w przyszłości być wykorzystane do planowania i logistyki zarówno dla producentów, jak i przetwórców żywności, w transporcie oraz sieciach handlowych i bezpośrednio dla konsumentów.

Źródło: FAMMU/FAPA

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.