Aktualności
2015-01-13 22:00
Począwszy od dnia 1 stycznia bieżącego roku zwiększone kontrole obejmą między innymi: seler chiński z Kambodży, brokuły z Chin, bakłażany oraz paprykę słodką z Dominikany, paprykę z Egiptu.
Z uwagi na częste występowanie niezgodności z obowiązującymi przepisami oraz zwiększonego poziomu substancji szkodliwych Komisja Europejska zdecydowała się na zwiększenie ilości kontroli urzędowych przywozu wybranych produktów z wybranych państw. Począwszy od dnia 1 stycznia bieżącego roku zwiększone kontrole obejmą między innymi: rodzynki z Afganistanu, orzeszki ziemne i masło orzechowe z Brazylii i Sudanu, seler chiński z Kambodży, brokuły z Chin, bakłażany oraz paprykę słodką z Dominikany, truskawki i paprykę z Egiptu, groch i fasolę z Kenii, suszoną fasolę z Nigerii, winogrona świeże z Peru, bakłażany z Tajlandii, morele suszone i paprykę słodką z Turcji oraz rodzynki z Uzbekistanu i owoce egzotyczne oraz paprykę z Wietnamu.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: inf. prasowe Komisji Europejskiej
e-warzywnictwo.pl
Tagi:
warzywa