Reklama
Grafika reklamowa nr 293
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Reklama
Grafika reklamowa nr 296

Komunikat warzywniczy 27.04.2020. Uwaga na śmietkę kapuścianą. Już składa jaja

Komunikat warzywniczy

2020-04-27 09:51

Otrzymaliśmy informacje, że larwy jednego z najgroźniejszych szkodników w uprawach warzyw kapustnych, śmietki kapuścianej już żerują. Pamiętajcie próg szkodliwości, to odłowienie dwóch samic dziennie. A zwalczane stadium to larwy. Jest kilka preparatów zarejestrowanych na śmietkę.

W krakowskim zagłębiu produkcji warzyw stwierdzono w minionym tygodniu jaja i larwy śmietki kapuścianej. Jakub Sobecki, doradca agronomiczny informował, że szkodniki zaobserwował w uprawie polowej kapusty głowiastej białej w miejscowości Wronin koło Igołomi. Przypominamy, że muchówki pierwszego pokolenia pojawiają się w końcu kwietnia lub na początku maja.

Identyfikacja śmietki

Śmietka kapuściana to gatunek muchówki z rodziny śmietkowatych (Anthomyiidae). Jej larwy należą do jednych z najgroźniejszych szkodników w uprawach warzyw kapustnych. W ciągu jednego sezonu wegetacyjnego, przy sprzyjających warunkach, oblotu mogą dokonać nawet trzy pokolenia szkodnika. Pierwszy oblot śmietki następuje wczesną wiosną, kiedy temperatura gleby przekroczy 10 °C. Muchówka składa jaja tuż przy szyjce korzeniowej rośliny.

Jaja są jasne, podłużne, można je dostrzec bez dodatkowych przyrządów optycznych. Larwy śmietki są białawe, beznogie, podobne do larw muchy domowej, wielkości poniżej 1 cm. Larwy pierwszego pokolenia żerują głównie na korzeniach oraz w dolnych partiach łodygi. Zaatakowane rośliny słabną, a nawet zamierają, w wyniku utrudnienia pobierania wody z gleby. Kolejne pokolenie śmietki pojawia się zazwyczaj w pierwszej dekadzie lipca. Jaja drugiego pokolenia owady składają już nie tylko do gleby w obrębie łodygi, ale również bezpośrednio na ogonki liściowe i łodygi. Larwy wgryzają się do ogonków liściowych oraz róż kalafiorów i brokułów. Powodują ogromne zniszczenia w uprawach i z uwagi na lokalizacje są szczególnie trudne do zwalczenia. Uszkodzenia powstałe w wyniku ich żerowania są powtórnie atakowane przez patogeny, w wyniku czego następuje gnicie róż. Rośliny tracą całkowicie wartość handlową. Podobne uszkodzenia powodują larwy trzeciego pokolenia muchówki.

Tablice lepowe oraz pułapki zapachowe pozwalają na dokładniejszą obserwację plantacji oraz sygnalizują potrzebę i termin stosowania oprysków również w drugim i trzecim oblocie muchówki. W celu monitoringu śmietki zaleca się na plantacji dwie pułapki (niezależnie od powierzchni uprawy). W pułapkach odławiają się tylko samice. Pułapki należy sprawdzać dwa, trzy razy w tygodniu. Warto pamiętać, że odłowienie dwóch samic dziennie, przez kolejne dwa dni jest sygnałem do wykonania zabiegu. Istotny jest fak, że jeżeli temperatura powietrza jest na poziomie powyżej 20°C, to opryskujemy plantacje po 3 dniach a jeżeli temperatura jest niższa to po 5 dniach.

Jakub Sobecki - doradca, w tle ustawiona pułapka do monitoringu śmietki kapuścianej
Jakub Sobecki - doradca, w tle ustawiona pułapka do monitoringu śmietki kapuścianej

Preparaty na śmietkę kapuścianą

Po przekroczeniu progu zagrożenia, do zwalczania śmietki kapuścianej na plantacji kapusty głowiastej można użyć środki wgłębne i translaminarne – Benevia 100 OD, Verimark 200 SC (Verimark w przypadku aplikacji do strefy korzeniowej także działa układowo), albo preparaty działające powierzchniowo – Judo 050 CS, Karate Zeon 050 CS, Kusti 050 CS, Lamdex Extra 2,5 WG czy Ninja 050 CS (są to pyretroidy, warto pamiętać, ze najefektywniej działają w temperaturze do 20°C; stosując te preparaty należy zwrócić uwagę, aby ciecz robocza dotarła w przyziemna część łodygi).

Zdjęcia: Jakub Sobecki

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.