Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 298
Reklama
Grafika reklamowa nr 312 Grafika reklamowa nr 313 Grafika reklamowa nr 314
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 295 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Krajowy rynek pomidorów wzrósł o 18 proc. w ostatnim dziesięcioleciu

Aktualności

2016-04-14 13:35
W ciągu ostatnich dziesięciu lat krajowa produkcja pomidorów wykazywała wyraźne tendencje wzrostowe. Zwiększyła się z ok. 681 tys. t przeciętnie w latach 2006-2008 do 803 tys. t średnio w latach 2013-2015, czyli o 18 proc

- W ciągu ostatnich dziesięciu lat krajowa produkcja pomidorów wykazywała wyraźne tendencje wzrostowe. Zwiększyła się z ok. 681 tys. t przeciętnie w latach 2006-2008 do 803 tys. t średnio w latach 2013-2015, czyli o 18 proc. - podała Anna Kitala, ekspert ds. analiz rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Jak podkreśla Anna Kitala, w analizowanym okresie dość duże zmiany zaszły w strukturze produkcji. O ile jeszcze 10 lat temu pomidory pod osłonami stanowiły ok. 60-63 proc. produkcji ogółem, o tyle ostatnio blisko 70 proc. Jest to przede wszystkim konsekwencją stabilizujących się zbiorów pomidorów gruntowych i wzrostu produkcji pod osłonami. Wśród pomidorów pod osłonami dominują uprawy szklarniowe. Wg GUS przeciętnie w  latach 2012-2014 stanowiły one 57 proc. całkowitych zbiorów pomidorów spod osłon.

- Wzrostowi krajowej produkcji pomidorów w analizowanym okresie sprzyjał rosnący popyt eksportowy. Wg danych Eurostatu, w ostatnim dziesięcioleciu wolumen eksportu pomidorów z Polski zwiększył się o 27 proc, z 80 tys. t przeciętnie w latach 2006-2008 do 101 tys. t średnio w  latach 2013-2015. Co ciekawe, początkowo wśród odbiorców dominowały kraje unijne. Ich udział jednak zmniejszał się systematycznie, z 90 proc. w 2006 r. do 53 proc. w 2010 r. Od 2011 r. w pomidory z Polski zaopatrywały się przede wszystkim kraje pozaunijne. Stało się tak głównie za sprawą Rosji, która zwiększyła zakupy z 3 tys. t w 2006 r. do 51 tys. t w 2013 r. W rezultacie udział Rosji w polskim eksporcie pomidorów wzrósł z 5 proc. do 48 proc. Sytuacja zmieniła się wraz z  wprowadzeniem rosyjskiego embargo, które zaczęło obowiązywać od sierpnia 2014 r. W 2015 r., podobnie jak przed laty, najwięcej pomidorów z  Polski ponownie trafiło do krajów unijnych ? komentuje Anna Kitala.

Podkreśla, że import pomidorów do Polski w ostatnim dziesięcioleciu również wykazywał tendencje wzrostowe, zwiększając się z 86 tys. t przeciętnie w latach 2006-2008 do 144 tys. t w latach 2013-2015 (Eurostat).

- Jeśli zestawimy wolumen importu z eksportem, okaże się, że Polska znacznie więcej importuje pomidorów niż eksportuje, a co więcej, przewaga importu nad eksportem raczej się zwiększa. Największym dostawcą pomidorów do Polski od lat jest Hiszpania, jednak jej udział w  dostawach na polski rynek się zmniejsza. Jeszcze przeciętnie w latach 2006-2008 wynosił on ok. 57 proc., a już w latach 2013-2015 ok. 40 proc. Nieco wzrósł udział Holandii, odpowiednio z 19 proc. do 24 proc. Zwiększyło się także w polskim imporcie pomidorów znaczenie Niemiec - z 8 proc. do 13 proc. ? dodaje.

Konsumpcja pomidorów na rynku krajowym w gospodarstwach domowych w  ostatnim dziesięcioleciu pozostawała stosunkowo stabilna. Wg GUS w  latach 2006-2008 kształtowała się przeciętnie na poziomie ok. 10,12 kg w  przeliczeniu na osobę rocznie, natomiast w latach 2012-2014 było to ok. 9,88 kg/os. Trzeba pamiętać jednak, że powyższe dane nie uwzględniają spożycia poza domem, np. w placówkach gastronomicznych.

BGŻ BNP Paribas

e-warzywnictwo.pl
Tagi: pomidory bgż

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.