Aktualności

Marka Zdrowe Pola to superfoods w rodzimym wydaniu. Twórcy marki wraz ze specjalistami z zakresu żywienia opracowali innowacyjną, 100 proc. polską superżywność. Cały proces powstawania produktów Zdrowe Pola przeprowadzany jest w Polsce, począwszy od planowania upraw i pozyskania surowca od rodzimych producentów ze ściśle kontrolowanych upraw i hodowli, przez proces suszenia, konfekcji, badań, produkcji po dystrybucję. Koncepcja marki Zdrowe Pola stawia na wsparcie polskich przedsiębiorców. Dzięki 100 proc. polskiej produkcji jest w stanie zagwarantować jakość i atrakcyjną cenę.
- Proces produkcji superfoods Zdrowe Pola jest rozpoczynany od razu po zbiorze. Surowiec przechodzi kontrolę jakości, potem trafia do suszarni, gdzie jest myty, a następnie powoli ogrzewany strumieniami ciepłego powietrza, dzięki czemu produkty zachowują większość cennych składników odżywczych. Na tym etapie następuje "redukcja" materiału - czyli odparowanie wody z części roślin, w wyniku czego z ok. 2 kg świeżego warzywa otrzymujemy ok. 200 g suszonego koncentratu (spadek mikro- i makro składników odżywczych oscyluje w granicach 10-15 proc. w stosunku do surowego warzywa) - informują właściciele marki.
Produkty Zdrowe Pola badane są na 3 etapach produkcji pod kątem czystości mikrobiologicznej oraz zachowania odpowiednich standardów jakościowych. Po analizie laboratoryjnej informacje są umieszczane na opakowaniach. Wysuszony i przebadany surowiec jest pakowany. Na dalszym etapie następuje dodatkowe badanie zawartości losowych opakowań. Następnie produkt trafia do dystrybucji - informuje zarząd firmy w komunikacie.
Właścicielem marki jest firma Joyfood K. Lewandowski Sp.J., która od 2014 r. dostarcza produkty z kategorii żywności funkcjonalnej. W portfolio firmy są 3 innowacyjne marki: SmartFood - żywność funkcjonalna z kategorii produktów i diet niskokalorycznych, PROporcja- dania obiadowe ułatwiające kontrolę kalorii w diecie, alternatywa dla cateringu dietetycznego oraz Zdrowe Pola - superżywność w 100 proc. polska (uprawa, zbiór surowca, suszenie, konfekcja, badania, produkcja opakowań i dystrybucja).