Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 298
Reklama
Grafika reklamowa nr 312 Grafika reklamowa nr 313 Grafika reklamowa nr 314
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 295 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Meksykański rynek pomidorów

Aktualności

2012-07-08 21:35
Wstępne dane szacunkowe zbiorów pomidorów w Meksyku w sezonie 2012/2013 zakładają wielkość 2,1 mln ton wobec 2,3 mln ton w kończącym się niebawem sezonie 2011/2012.

Wstępne dane szacunkowe zbiorów pomidorów w Meksyku w sezonie 2012/2013 zakładają wielkość 2,1 mln ton wobec 2,3 mln ton w kończącym się niebawem sezonie 2011/2012. Przypomnijmy, iż sezon produkcyjny dla meksykańskich pomidorów liczony jest w okresie od października jednego roku do końca sierpnia roku kolejnego. W zakończonym sezonie 2010/2011 wielkość zbiorów tych warzyw w Meksyku wyniosła 1,67 mln ton, z czego 1,63 mln ton to warzywa skierowane do bezpośredniej konsumpcji, a zaledwie 40,0 tys. ton do przetwórstwa. Podobne proporcje zachowane są również w bieżącym sezonie oraz w prognozach przyszło sezonowych - w sezonie 2011/2012 do bezpośredniej konsumpcji skierowano około 2,21 mln ton pomidorów, a do przetwórstwa zaledwie 90,0 tys. ton, podczas gdy na przyszły sezon będzie to wyglądało następująco - 2,01 mln ton do spożycia bezpośredniego i również 90,0 tys. ton do przetworzenia. Średnia wydajność zbiorów meksykańskich pomidorów to około 45 ton/ha, przy czym wielkość ta znacznie wzrosła w porównaniu z danymi za okres lat 1990-200 kiedy to średnio zbierano od 23 ton do 28 ton/ha. Znakomita większość zbieranych w Meksyku pomidorów kierowana jest na eksport - w sezonie 2010/2011 było to łącznie 1,433 mln ton, a w sezonie 2011/2012 do końca miesiąca marca bieżącego roku to wolumen to około 830,0 tys. ton. Najważniejszym dla Meksyku rynkiem zbytu są od lat Stany Zjednoczone, gdzie trafia około 90% łącznego eksportu, pozostałe ilości importują praktycznie jedynie Kanadyjczycy. W przypadku importu do Meksyku świeżych pomidorów też jedynym dostawcą są Stany Zjednoczone i jest to rocznie około 30,0 tys. ton tych warzyw.

Źródło: FAMMU/FAPA

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.