Aktualności
Wstępne dane szacunkowe zbiorów pomidorów w Meksyku w sezonie 2012/2013 zakładają wielkość 2,1 mln ton wobec 2,3 mln ton w kończącym się niebawem sezonie 2011/2012. Przypomnijmy, iż sezon produkcyjny dla meksykańskich pomidorów liczony jest w okresie od października jednego roku do końca sierpnia roku kolejnego. W zakończonym sezonie 2010/2011 wielkość zbiorów tych warzyw w Meksyku wyniosła 1,67 mln ton, z czego 1,63 mln ton to warzywa skierowane do bezpośredniej konsumpcji, a zaledwie 40,0 tys. ton do przetwórstwa. Podobne proporcje zachowane są również w bieżącym sezonie oraz w prognozach przyszło sezonowych - w sezonie 2011/2012 do bezpośredniej konsumpcji skierowano około 2,21 mln ton pomidorów, a do przetwórstwa zaledwie 90,0 tys. ton, podczas gdy na przyszły sezon będzie to wyglądało następująco - 2,01 mln ton do spożycia bezpośredniego i również 90,0 tys. ton do przetworzenia. Średnia wydajność zbiorów meksykańskich pomidorów to około 45 ton/ha, przy czym wielkość ta znacznie wzrosła w porównaniu z danymi za okres lat 1990-200 kiedy to średnio zbierano od 23 ton do 28 ton/ha. Znakomita większość zbieranych w Meksyku pomidorów kierowana jest na eksport - w sezonie 2010/2011 było to łącznie 1,433 mln ton, a w sezonie 2011/2012 do końca miesiąca marca bieżącego roku to wolumen to około 830,0 tys. ton. Najważniejszym dla Meksyku rynkiem zbytu są od lat Stany Zjednoczone, gdzie trafia około 90% łącznego eksportu, pozostałe ilości importują praktycznie jedynie Kanadyjczycy. W przypadku importu do Meksyku świeżych pomidorów też jedynym dostawcą są Stany Zjednoczone i jest to rocznie około 30,0 tys. ton tych warzyw.
Źródło: FAMMU/FAPA