Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 302
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 300
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Mniejszy eksport i import polskiej kapusty

Aktualności

2012-01-28 12:55
Jak wynika z  danych GUS w okresie od stycznia do końca września 2011 roku Polska wyeksportowała 75,7 tys. ton kapusty.

Jak wynika z najnowszych danych Głównego Urzędu Statystycznego, w okresie od stycznia do końca września 2011 roku Polska wyeksportowała 75,7 tys. ton kapusty (warzyw kapustnych z wyłączeniem kalafiorów, brokułów oraz brukselki) za łączną sumę 32,4 mln euro. W przypadku eksportu największym odbiorcą polskich warzyw była Rosja z poprzedniorocznym wynikiem 36,8 tys. ton. Spore ilości trafiły także na rynek czeski - 9,7 tys. ton, białoruski - 7,7 tys. ton oraz słowacki i ukraiński - po 6,3 tys. ton. Dla porównania w analogicznym okresie 2010 roku wysłaliśmy więcej kapust - 98, tys. ton, a podobnie jak w roku 2011 najwięcej ich trafiło do Rosji - 44,6 tys. ton oraz na Ukrainę - 11,2 tys. ton. W omawianym okresie pierwszych trzech kwartałów 2011 roku polski import kapusty zamknął się wolumenem 17,2 tys. ton za sumę 8,6 mln euro. W stosunku do pierwszych dziewięciu miesięcy 2010 roku wielkość zakupów zmniejszyła się z ówczesnych 26,6 tys. ton. Najwięcej kapusty sprowadziliśmy w omawianym okresie z Niemiec 5,6 tys. ton oraz z Macedonii niecałe 3,8 tys. ton i po ponad 2,0 tys. ton z Holandii i Hiszpanii.


Źródło: FAMMU/FAPA
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.