Aktualności
Jak wynika z najnowszych danych Głównego Urzędu Statystycznego, w okresie od stycznia do końca września 2011 roku Polska wyeksportowała 75,7 tys. ton kapusty (warzyw kapustnych z wyłączeniem kalafiorów, brokułów oraz brukselki) za łączną sumę 32,4 mln euro. W przypadku eksportu największym odbiorcą polskich warzyw była Rosja z poprzedniorocznym wynikiem 36,8 tys. ton. Spore ilości trafiły także na rynek czeski - 9,7 tys. ton, białoruski - 7,7 tys. ton oraz słowacki i ukraiński - po 6,3 tys. ton. Dla porównania w analogicznym okresie 2010 roku wysłaliśmy więcej kapust - 98, tys. ton, a podobnie jak w roku 2011 najwięcej ich trafiło do Rosji - 44,6 tys. ton oraz na Ukrainę - 11,2 tys. ton. W omawianym okresie pierwszych trzech kwartałów 2011 roku polski import kapusty zamknął się wolumenem 17,2 tys. ton za sumę 8,6 mln euro. W stosunku do pierwszych dziewięciu miesięcy 2010 roku wielkość zakupów zmniejszyła się z ówczesnych 26,6 tys. ton. Najwięcej kapusty sprowadziliśmy w omawianym okresie z Niemiec 5,6 tys. ton oraz z Macedonii niecałe 3,8 tys. ton i po ponad 2,0 tys. ton z Holandii i Hiszpanii.
Źródło: FAMMU/FAPA