Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Mniejszy eksport warzyw z Holandii

Aktualności

2012-08-11 10:16
W pierwszych pięciu miesiącach bieżącego roku o około 4% zmniejszył się wolumen eksportowanych z Holandii świeżych owoców i warzyw (razem z eksportowaną cebulą oraz warzywami przemysłowymi).

W pierwszych pięciu miesiącach bieżącego roku o około 4% zmniejszył się wolumen eksportowanych z Holandii świeżych owoców i warzyw (razem z eksportowaną cebulą oraz warzywami przemysłowymi) w stosunku do analogicznego okresu 2011 roku. W sumie w okresie od stycznia do końca maja bieżącego roku Holendrzy wyeksportowali łącznie 759,0 tys. ton świeżych produktów ogrodnictwa wobec 792,0 tys. ton w analogicznym okresie minionego roku.

Najwięcej holenderskich owoców i warzyw zaimportowali w omawianym okresie Niemcy - 291,0 tys. ton wobec 390,0 tys. ton przed rokiem, a największym powodzeniem cieszyła się kapusta. Do Wielkiej Brytanii wysłano o 9% mniej produktów wobec pierwszych pięciu miesięcy minionego roku - łącznie 99,0 tys. ton, w tym najwięcej bakłażanów i jabłek. Największy wzrost dostaw odnotowała w okresie styczeń - maj Rosja, która zwiększyła import produktów z Holandii aż o 42% do wielkości 69,0 tys. ton, w tym najchętniej sprowadzane były gruszki, marchew oraz pomidory. Pozostałymi odbiorcami były ponadto Francja - 36,0 tys. ton, Szwecja - 42,0 tys. ton oraz Polska z wynikiem 31,0 tys. ton zaimportowanych z Holandii owoców i warzyw.


Źródło: FAMMU/FAPA
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.