Aktualności
W pierwszych pięciu miesiącach bieżącego roku o około 4% zmniejszył się wolumen eksportowanych z Holandii świeżych owoców i warzyw (razem z eksportowaną cebulą oraz warzywami przemysłowymi) w stosunku do analogicznego okresu 2011 roku. W sumie w okresie od stycznia do końca maja bieżącego roku Holendrzy wyeksportowali łącznie 759,0 tys. ton świeżych produktów ogrodnictwa wobec 792,0 tys. ton w analogicznym okresie minionego roku.
Najwięcej holenderskich owoców i warzyw zaimportowali w omawianym okresie Niemcy - 291,0 tys. ton wobec 390,0 tys. ton przed rokiem, a największym powodzeniem cieszyła się kapusta. Do Wielkiej Brytanii wysłano o 9% mniej produktów wobec pierwszych pięciu miesięcy minionego roku - łącznie 99,0 tys. ton, w tym najwięcej bakłażanów i jabłek. Największy wzrost dostaw odnotowała w okresie styczeń - maj Rosja, która zwiększyła import produktów z Holandii aż o 42% do wielkości 69,0 tys. ton, w tym najchętniej sprowadzane były gruszki, marchew oraz pomidory. Pozostałymi odbiorcami były ponadto Francja - 36,0 tys. ton, Szwecja - 42,0 tys. ton oraz Polska z wynikiem 31,0 tys. ton zaimportowanych z Holandii owoców i warzyw.
Źródło: FAMMU/FAPA