Aktualności
Rozwój produkcji ekologicznej w Polsce to jeden z priorytetów ministerstwa rolnictwa. Resort chce, by do 2030 r. co najmniej siedem proc. gruntów zajmowały uprawy ekologiczne - poinformował wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Stefan Krajewski.
Wiceminister wziął udział w Międzynarodowym Sympozjum Owoców i Warzyw Ekologicznych OrgHort 2024 w Warszawie.
"Chcemy, aby w Polsce do 2030 r. co najmniej 7 proc. gruntów rolniczych stanowiły ekologiczne użytki rolne, co przełoży się na 1 mln ha roślin uprawianych w tym systemie produkcji" - mówił Krajewski cytowany we wtorkowym komunikacie MRiRW.
Wiceminister przypomniał, że rozwój produkcji ekologicznej w Polsce jest jednym z priorytetów MRiRW, dlatego resort wspiera ten rodzaj produkcji m.in. poprzez dofinansowanie badań w rolnictwie ekologicznym. "Od 20 lat staramy się, aby co roku istotna pula środków z budżetu przeznaczonego na badania w rolnictwie ekologicznym była przekazywana na prowadzenie badań w zakresie warzywnictwa i sadownictwa metodami ekologicznymi" - zaznaczył Krajewski.
Popyt na warzywa i owoce w Polsce rośnie, a to powoduje, że zwiększają się powierzchnie, na których są one uprawiane. Wiceszef MRiRW dodał, że owoce i warzywa mają największy udział w rynku ekologicznych produktów żywnościowych (odpowiednio 14,3 proc. oraz 12,8 proc.); łącznie stanowi to ponad jedną trzecią wartości rynku żywności ekologicznej w Polsce, o wartości ok. 2 mld zł.