Aktualności
Droższe niż w ubiegłym roku są warzywa. Powodem jest susza i mniejsze tegoroczne zbiory. Według wstępnych szacunków GUS, warzyw gruntowych będzie około 16 proc. mniej niż przed rokiem. Największy spadek plonów, prawie 20 proc. będzie w uprawach kapustnych. To już przekłada się na cenę kapusty na rynku w Broniszach. Jest ona obecnie sprzedawana w cenie od 90 groszy do 1,20 zł za kilogram, co oznacza prawie dwukrotny wzrost cen, w porównaniu z cenami z 2014 roku.
Ceny kalafiorów są wyższe o 30 - 80 proc., kosztują one 2,75 - 4 zł za sztukę. Drożeją ogórki gruntowe i pomidory. Ceny pomidorów gruntowych wahają się od 1,1 do 2 zł za kilogram, szklarniowe to wydatek rzędu ok. 5 zł/kg; za ogórki gruntowe trzeba zapłacić 1,50 do 4 zł/kg.
Ze względu na okres zbiorów warzyw korzeniowych i ziemniaków spore są dostawy marchwi, pietruszki, buraków i ziemniaków. Marchew kosztuje 1 - 1,40 zł za kilogram; cebula - 0,9 -1,20 zł/kg, jest one dobrej jakości, ale drobna - jest to też wpływ suszy.
Ziemniaki konsumpcyjne odmiany Irga kosztują na rynku w Broniszach od 85 groszy do 1 zł za kilogram, co w porównaniu z ubiegłym rokiem, oznacza prawie 2 krotny wzrost ceny. GUS ocenia, że będzie ich o 20 proc. mniej niż w u.br., więc nie należy spodziewać się spadku ceny.