Reklama
Grafika reklamowa nr 293
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Nativo 75 WG - nowość w ochronie marchwi w Polsce

Aktualności

2014-06-17 20:48
W produkcji warzyw, nie można sobie pozwolić na błędy zwłaszcza te związane z zabiegami ochrony roślin.

W produkcji warzyw, nie można sobie pozwolić na błędy zwłaszcza te związane z zabiegami ochrony roślin. Umiejętny dobór preparatów jest istotny nie tylko z punktu widzenia skuteczności, ale również bezpieczeństwa finalnych produktów, które nie mogą zawierać ponadnormatywnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin.

W maju 2013 roku firma Bayer CropScience uzyskała zezwolenie dla nowego preparatu Nativo 75 WG, który jest środkiem grzybobójczym o działaniu mezostemicznym i systemicznym do stosowania zapobiegawczego i interwencyjnego w ochronie marchwi przed chorobami grzybowymi. Zawiera dwie substancje aktywne o odmiennym, uzupełniającym się mechanizmie działania należące do grupy triazoli i strobiluryn. Etykieta preparatu obejmuje najważniejsze w uprawie marchwi choroby grzybowe: alternariozę naci marchwi, mączniaka prawdziwego i zgniliznę twardzikową. Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania wynosi 0,3 kg/ha.

Najważniejsze zalety Nativo 75 WG:




  • Dwie znane i skuteczne substancje aktywne w nowoczesnej formulacji

  • Szerokie spektrum zwalczanych chorób

  • Skuteczna ochrona = wyższy plon i wyższa jakość po przechowywaniu

  • Elastyczność w doborze terminu stosowania

  • Działanie interwencyjne i zapobiegawcze

  • Sprawdzona skuteczność w intensywnej uprawie warzyw w wielu krajach (m.in. Belgia, Holandia, Francja, Wielka Brytania)


Nativo 75 WG z powodzeniem było już stosowanie i sprawdziło się w sezonie 2013 również w Polsce. Jednym z pierwszych użytkowników tego produktu była grupa Witmar. Chemiczną ochronę naszych upraw staram się prowadzić w jak najbardziej ograniczonym stopniu, dopasowując zabiegi do potrzeb i warunków pogodowych w danym okresie uprawy - mówi Robert Bartkowski kierownik ds. agrotechnicznych w grupie Witmar Sp. z o.o. Grupa ta działając od 2007 roku, koncentruje się na produkcji warzyw na "świeży rynek" i dla przemysłu, uprawiając je na łącznym areale 850 ha, trzon produkcji stanowi marchew. Pan Robert stara się racjonalnie podchodzić do ochrony roślin. Podkreśla, że o końcowy efekt produkcji trzeba zadbać już na starcie, przez chociażby właściwe wybranie stanowiska pod uprawę. W przypadku marchwi unika się stanowisk po warzywach korzeniowych, ale również miejsc gdzie uprawiany był rzepak (roślina te jest żywicielem dla grzybów z rodzaju Sclerotinia, będących sprawcą zgnilizny twardzikowej). Kolejny ważny element to odpowiedni dobór odmian ? tam gdzie zagrożenie ze strony patogenów jest wyższe lepiej jest uprawiać bardziej odporne odmiany. Sama ochrona chemiczna oparta jest przede wszystkim na wysoce skutecznych środkach, o potwierdzonej skuteczności, do ich grona należy Nativo 75 WG. Okres karencji dla marchwi wynosi 21 dni, dlatego należy pamiętać o właściwym terminie wykonania zabiegu, dopasowując go do przewidywanego terminu zbioru. Z mojego doświadczenia wynika, że optymalnym momentem na zastosowanie Nativo jest ostatnia dekada sierpnia. Największa presja patogenów chorobotwórczych (zwłaszcza Sclerotinia sclerotiorum, sprawcy zgnilizny twardzikowej) występuje zwykle we wrześniu, dlatego wykonując zabieg zapobiegawczy odpowiednio wcześniej, jesteśmy zabezpieczyć rośliny przed infekcjami w tym krytycznym okresie - podkreśla R. Bartkowki. Strategia ta doskonale sprawdziła w sezonie 2013, i pozwoliła utrzymać zdrową nać do momentu zbiorów. Ma to szczególne znaczenie w przypadku marchwi, która będzie długo przechowywana. W grupie Witmar, korzenie tego warzywa przechowuje się nawet do początku lipca. Dlatego tak istotne jest wykonanie odpowiednich zabiegów zabezpieczających je na okres długiego ich składowania w chłodniach, na ile to tylko możliwe już na etapie produkcji w polu. W celu dobrego zabezpieczenia korzeni przed zgnilizną twardzikową, wykonywane są z reguły 2-3 zabiegi fungicydowe (korzysta się również z innych preparatów należących do odmiennych względem Nativo grup chemicznych). Dodatkowo chemiczną ochronę wspomaga się stosując naturalne preparaty, które przyczyniają się do wzrostu odporności roślin na patogeny. Jak podkreśla Pan Robert, bardzo istotne jest również prowadzenie ochrony tak, by produkować warzywa bezpieczne dla konsumentów. Z każdego pola przed rozpoczęciem zbiorów pobierane są próbki warzyw, które poddawane są badaniom na zawartość pozostałości pestycydów. Do tej pory, nie zdarzyły się przekroczenia dopuszczalnych norm pozostałości pestycydów, co najlepiej świadczy o tym że ochrona prowadzona w sposób bardzo racjonalny.

W grupie Witmar produkcja warzyw prowadzona jest na bardzo wysokim poziomie. W te działania wpisują się też skuteczne i nowoczesne środki ochrony, takie jak Nativo 75 WG. To procentuje wysoką jakością warzyw. Jakością tworzoną nowocześnie, w sposób kompleksowy i bezpieczny.


Mirosław Korzeniowski

Crop Manager sady, warzywa, Bayer Cropscience Polska
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.