Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 298
Reklama
Grafika reklamowa nr 312 Grafika reklamowa nr 313 Grafika reklamowa nr 314
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 295 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Niebagatelne w produkcji fasoli

Aktualności

2017-04-27 16:18
W produkcji fasoli na świeży rynek bardzo ważny jest termin pierwszego zbioru. Im szybciej nastąpi, tym większy zysk przyniesie uprawa.

W uprawach fasoli na rynek warzyw świeży oraz dla przemysłu największym powodzeniem cieszą się odmiany karłowe o silnym systemie korzeniowym i krępym pokroju. Niezależnie od sposobu zbioru (mechaniczny czy ręczny) bardzo istotne jest wyrównanie kwitnienia i wiązania strąków. W produkcji przemysłowej największy udział ma fasola szparagowa zielona (Paulista, Valentino, Tempo), natomiast na rynku warzyw świeżych prym w ostatnich latach wiodą odmiany o żółtych strąkach (Maxidor, Rocdor, Unidor).

Rozsada fasoli gotowa do posadzenia na miejsce stałe

Rozsada fasoli w wielodoniczkach - zdrowa i wyrównana

W produkcji fasoli na świeży rynek bardzo wany jest termin pierwszego zbioru. Im szybciej nastąpi, tym większy zysk przyniesie uprawa. Dlatego wielu producentów decyduje się na wysiew nasion jeszcze w kwietniu, ryzykując uszkodzenie młodych roślin przez majowe przymrozki. Od kilku lat na znaczeniu zyskuje uprawa polowa pod osłonami, która pozwala na przyspieszenie zbiorów o 7-10 dni, co może mieć decydujący wpływ na osiągnięte zyski. Przy niewielkich areałach oraz w uprawach amatorskich można zaryzykować posadzenie fasoli z doniczkowanej rozsady. Należy jednak pamiętać, aby zahartować rozsadę przed sadzeniem oraz dobrze uprawić glebę. Fasola źle reaguje na przesadzanie, dlatego należy jej zapewnić optymalne warunki w miejscu docelowym. Gleba powinna być ogrzana, wilgotna i niezbrylona, aby nie uszkodzić delikatnych łodyg roślin.

Fasola, ze względu na symbiozę z bakteriami brodawkowymi, nie wymaga dużych dawek azotu. Minimum niezbędne na start to 30-50 kg N/ha. Warto przemyśleć stosowanie nawozów wieloskładnikowych o niskiej zawartości azotu, a dużej zawartości mikroskładników, szczególnie manganu, boru i molibdenu oraz miedzi. Fosfor zaleca się stosować w ilości 80-100 kg P2O5/ha, a potas 140-160 kg K2O/ha.Fasola jest wrażliwa na zakwaszenie i zasolenie gleby. Należy utrzymywać odczyn na poziomie powyżej pH 6,5, a wapnowanie przeprowadzać w roku poprzedzającym uprawę. Wapnowanie można łączyć z podawaniem magnezu, stosując nawozy wapniowo-magnezowe. Fasola wymaga około 15 kg MgO/ha. Siarczan magnezu można stosować wiosną. Nawozy mineralne poleca się stosować co najmniej tydzień przed siewem nasion.

Jasno kremowe korzenie świadczą o dobrym rozwoju systemu korzeniowego fasoli

Obecność owadów pożytecznych to sygnał do lustracji pod kątem występowania szkodników

Ważnym elementem plonotwórczym w przypadku fasoli, typowym dla roślin bobowatych, jest zapewnienie odpowiedniej ilości wody w okresie kiełkowania nasion. Gruba okrywa nasienna potrzebuje dużej ilości wilgoci, by nasiona mogły skiełkować. Drugim momentem krytycznym jest okres kwitnienia i zawiązywania strąków. Długie i proste strąki potrzebują dla prawidłowego wykształcenia dużych ilości wody, najlepiej w temperaturze zbliżonej do otoczenia, by nie uszkodzić delikatnych liści rośliny. Przy deszczowaniu szpulowym należy zwrócić uwagę na dobre rozpylenie wody. Rośliny są wiotkie i delikatne, pod wpływem intensywnego deszczowania grubymi kroplami mogą ulec uszkodzeniu, a nawet złamaniu, szczególnie pod ciężarem dojrzewających strąków.


Emilia Pliszczyńska
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.