Aktualności
Jak poinformowała Niemiecka Rolna Agencja Informacyjna (AMI), w minionym, 2011 roku spożycie warzyw jak i owoców w Niemczech zmniejszyło się w przypadku owoców o 6% a wzrosło o zaledwie 1% dla warzyw. W sumie średnie spożycie przypadające na 1 niemiecką rodzinę przed rokiem oszacowano na około 138,6 kg zarówno świeżych owoców i jak i warzyw. Z wielkości tej około 76,7 kg stanowiło spożycie owoców, a na ten cel niemiecki konsument wydał w sumie 124,96 euro, natomiast pozostałe 61,86 kg to konsumpcja warzyw, na którą wydał łącznie 117 euro. Średnio przed rokiem na 1 rodzinę przypadło spożycie około 10 kg pomidorów, 7,3 kg marchwi, 6,5 kg cebuli, 6,1 kg ogórków oraz 4,9 kg słodkiej papryki, 3,0 kg sałaty lodowej, 2,2 kg kalafiorów czy około 2 kg szparagów, 1,4 kg porów i około 1,3 kg cukinii. Natomiast preferencje w konsumpcji owoców wśród niemieckich obywateli prezentowały się następująco - dominowały zdecydowanie jabłka ze spożyciem na poziomie ponad 20,4 kg, następnie banany - 14,3 kg, pomarańcze ? 8,4 kg, mandarynki - 5,9 kg, winogrona - 4,2 kg oraz truskawki - 3,5 kg, melony - 3,4 kg, nektarynki i gruszki - po 3,0 kg oraz ananasy - 2,4 kg.
Źródło: FAMMU/FAPA