Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 298
Reklama
Grafika reklamowa nr 312 Grafika reklamowa nr 313 Grafika reklamowa nr 314
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 295 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Niższe zbiory warzyw - raport GUS-u

Aktualności

2015-08-04 21:40
Zbiory warzyw mogą być o 5 proc. niższe niż w ub.r., największy spadek nastąpi w uprawie kapusty - szacuje GUS.

W tym roku pogoda była niekorzystna dla części plantacji warzyw. Plonowanie warzyw gruntowych odmian wczesnych zostało ocenione jako zdecydowanie słabsze od uzyskanego w 2014 r. O ostatecznych plonach późniejszych odmian zdecyduje dalszy przebieg pogody.

Na obecnym etapie łączne zbiory warzyw gruntowych (wczesnych i  późnych) szacuje się na poziomie o blisko 5 proc. niższym od ubiegłorocznego, tj. na ok. 4,4 mln ton. Największy spadek produkcji, w  porównaniu z rokiem 2014 przewiduje się dla warzyw kapustnych oraz korzeniowych, najmniejszy dla warzyw ciepłolubnych, dla których wysokie temperatury powietrza są czynnikiem plonotwórczym.

Tegoroczną produkcję kapusty ocenia się na 1 mln 038 tys. t (o ponad 10 proc. mniej), a kalafiorów na 232 tys. t (o 5, proc. mniej). Zbiory buraków zostały oszacowane na 338 tys. t (o 5,4 proc. mniej), natomiast marchwi jadalnej na 795 tys. t (o 3,4 proc. mniej). Produkcję cebuli przewiduje się na poziomie 632 tys. t (o 3,0 proc. mniej), a pomidorów i  ogórków odpowiednio na 260 tys. t (o 4,5 proc. mniej) i 259 tys. t (o 2,8 proc. mniej). Zbiory pozostałych gatunków warzyw łącznie szacuje się na poziomie nieco wyższym od ubiegłorocznego, tj. na ok. 870 tys. ton.



e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.