Aktualności
Po pomarańczowych, fioletowych, a nawet białych korzeniach marchwi, nadszedł czas na odmianę o żółtym zabarwieniu części jadalnej - poinformowała firma Vilmorin. W tym sezonie wprowadziła ona do oferty odmianę marchwi o jasnożółtych korzeniach, zwaną Goldfinger - na rynku francuskim.
Na światowym rynku marchwi obserwuje się trend wzrostu zainteresowania korzeniami o wybarwieniu innym niż pomarańczowe. Poszukuje się ich, m.in. do sałatek i dekoracji potraw. Odmiany o korzeniach białych od dłuższego czasu z powodzeniem są wykorzystywane jako tzw. wypełniacz np. w produkcji soków. Korzeni o barwie fioletowej są dobrym surowcem do produkcji barwników.
W połowie kwietnia br. firma Vilmorin (w Polsce nasiona tego hodowcy oferuje firma Hazera) poinformowała, że wprowadza na rynek swoją pierwszą odmianę marchwi o jasnożółtych korzeniach, zwaną Goldfinger - na rynku francuskim. Spółka przekazała, że od innych żółtych lub pomarańczowych odmian marchwi, Goldfinger wyróżnia się doskonałym smakiem. Jest gwarancją soczystości korzeni i może być ceniona za słodki smak.
Goldfinger pozwala uzyskać wysokie plony - wykazuje dużą tolerancję na okresowe niedobory wody. Korzenie mogą być przechowywane.
e-warzywnictwo.pl na podstawie limagrain.com