Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 298
Reklama
Grafika reklamowa nr 312 Grafika reklamowa nr 313 Grafika reklamowa nr 314
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 295 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Nowe chromatografy – dbamy o bezpieczeństwo żywności

Aktualności

2023-07-12 10:03

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Robert Telus wziął dziś udział w prezentacji dwóch chromatografów cieczowych LC/MS/MS w siedzibie Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie. Zaprezentowane dziś chromatografy to jedne z najbardziej zaawansowanych technologicznie narzędzi w badaniach analitycznych, które pozwolą ocenić pozostałości pestycydów w żywności.

Kontrola bezpieczeństwa żywności

– Do Polski docierają produkty spożywcze także spoza Unii Europejskiej. Zależy nam, żeby Polacy czuli się bezpiecznie, także pod względem bezpieczeństwa żywności – zaznaczył minister Robert Telus i wyraził nadzieję, że przyczyni się do tego współpraca resortu rolnictwa z Wojewódzką Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną (WSSE).

Oddział Laboratoryjny Badań Instrumentalnych WSSE w Warszawie jest jedynym laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej, które wykonuje badania pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego w ramach europejskiego planu kontroli oraz jest jedynym laboratorium w Polsce, które wykonuje badania w pełnym wymaganym przez Unię Europejską zakresie.

Badania w kierunku pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego są prowadzone w ramach urzędowej kontroli i monitoringu w całym kraju oraz w ramach kontroli granicznej produktów wprowadzanych na rynek polski i europejski.

– Marka polskich produktów wciąż rośnie. Zależy nam, żeby wciąż tak było – dodał szef resortu rolnictwa.

Nowe narzędzia

Zaprezentowane dziś dwa chromatografy cieczowe LC/MS/MS to specjalistyczny sprzęt laboratoryjny – przeznaczony do monitorowania i kontrolowania zanieczyszczeń organicznych żywności, w tym pozostałości pestycydów oraz mykotoksyn. Unowocześnienie bazy laboratoryjnej i zwiększanie zasobów aparaturowych Oddziału Laboratoryjnego WSSE w Warszawie pozwala na kompleksowe pełnienie nadzoru nad żywnością dostępną na rynku i zapewnia bezpieczeństwo obywatelom.

MRiRW

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.