Nowe produkty na unijnej liście nazw chronionych
W dniu 23 grudnia 2011 roku Komisja Europejska opublikowała kolejne, chronione nazwy unijnych produktów. Pierwszym produktem są hiszpańskie ziarna fasoli -Mongeta del Ganxet, a drugim Rheinisches Apfelkraut niemiecki zagęszczony syrop ze świeżo zebranych jabłek i gruszek. Mongeta del Ganxet obejmują zarówno fasolę suchą albo ugotowaną oraz konserwowaną. Nie tylko sama uprawa musi odbywać się na ściśle określonym terenie, również gotowanie i konserwowanie musibyć przeprowadzane na wyznaczonym obszarze geograficznym celem zagwarantowania końcowej jakości produktu. Obszar geograficzny produkcji i przetwarzania fasoli obejmuje wszystkie gminy regionu Valles Occidental i Valles Oriental. W przypadku drugiego produktu, produkcja syropu odbywa się wyłącznie na bazie całych jabłek i gruszek. Przetwarzane są wyłącznie zdrowe, w pełni dojrzałe jabłka i gruszki. Na kilogram produktu końcowego składa się przynajmniej 2,7 kilograma surowca (owoce), z czego 2,1 kg stanowią jabłka. Zezwala się na dodanie cukru w maksymalnej ilości 400 g cukrów na 1 000 g gotowego produktu. Rheinisches Apfelkraut może być również produkowany z samych jabłek, bez dodatku cukru, sam produkt zaś ma ciemnobrązowy wygląd o konsystencji żelu.
Źródło: FAMMU/FAPA