Aktualności
2014-05-07 13:45
W latach 2015-2017 państwa członkowskie zobowiązane są do pobierania próbek z wymienionych poniżej produktów w łącznej liczbie 654 próbek.
W dniu 23 kwietnia ukazało się rozporządzenie nr 400/2014 dotyczące wieloletniego skoordynowanego unijnego programu kontroli na lata 2015, 2016 i 2017, mającego na celu zapewnienie zgodności z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na jej powierzchni, a także mającego na celu ocenę narażenia konsumenta na te pozostałości.
We wspomnianych latach 2015-2017 państwa członkowskie zobowiązane są do pobierania próbek z następujących produktów w łącznej liczbie 654 próbek (w przypadku Polski ilość próbek to niezmiennie od lat 45).
Produkty roślinne (warzywa) do pobierania próbek:
2015 r.
bakłażan
brokuły
groch
papryka
2016 r.
kapusta
por
sałata
pomidory
2017 r.
fasola
marchew
ogórki
ziemniaki
szpinak
W latach 2015-2017 szczególnej kontroli poddane zostaną produkty na obecność i normy pozostałości 2-fenylofenolu, abamektyny oraz acefatu.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Dziennik Urzędowy Komisji Europejskiej
e-warzywnictwo.pl