Reklama
Grafika reklamowa nr 320
Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 324
Reklama
Grafika reklamowa nr 317 Grafika reklamowa nr 318 Grafika reklamowa nr 319
Reklama
Grafika reklamowa nr 323
Reklama
Grafika reklamowa nr 315 Grafika reklamowa nr 327
Reklama
Grafika reklamowa nr 326 Grafika reklamowa nr 325
Reklama
Grafika reklamowa nr 316
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

NOWE ZASADY KONTROLI POZOSTAŁOŚCI PESTYCYDÓW W UNIJNYCH PRODUKTACH

Aktualności

2014-05-07 13:45
W latach 2015-2017 państwa członkowskie zobowiązane są do pobierania próbek z wymienionych poniżej produktów w łącznej liczbie 654 próbek.

W dniu 23 kwietnia ukazało się rozporządzenie nr 400/2014 dotyczące wieloletniego skoordynowanego unijnego programu kontroli na lata 2015, 2016 i 2017, mającego na celu zapewnienie zgodności z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na jej powierzchni, a także mającego na celu ocenę narażenia konsumenta na te pozostałości.
We wspomnianych latach 2015-2017 państwa członkowskie zobowiązane są do pobierania próbek z następujących produktów w łącznej liczbie 654 próbek (w przypadku Polski ilość próbek to niezmiennie od lat 45).


Produkty roślinne (warzywa) do pobierania próbek:

2015 r.

bakłażan

brokuły

groch

papryka

2016 r.

kapusta

por

sałata

pomidory

2017 r.

fasola

marchew

ogórki

ziemniaki

szpinak


W latach 2015-2017 szczególnej kontroli poddane zostaną produkty na obecność i normy pozostałości 2-fenylofenolu, abamektyny oraz acefatu.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Dziennik Urzędowy Komisji Europejskiej
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.