Aktualności

W dniu 3 sierpnia ukazało się rozporządzenie nr 2016/1322 wpisujące na unijną listę produktów o chronionych nazwie Kolokazja jadalna z Cypru. Kolokazja jadalna, zwana również taro, uprawiana jest ze względu na jadalne bulwocebule, a dokładniej bulwocebulę główną i bulwocebule przybyszowe. Bulwocebula główna jest centralną bulwocebulą znajdującą się poniżej powierzchni gleby i nazywa się kolokasi. Małe bulwocebule przybyszowe wyrastają na bokach centralnej bulwocebuli i nazywają się poulles. Kolokazja jadalna uprawiana jest głównie na czerwonoziemach w regionie Sotira, obszarze dystryktu Famagusta, w granicach administracyjnych miejscowości Sotira, Avgourou, Frenaros i Liopetri. Kolokasi Sotiras jest głównym składnikiem znanego, tradycyjnego, lokalnego przepisu na kapama z kolokazji jadalnej, które to danie spotyka się z dużym zainteresowaniem osób odwiedzających ten region. Kolokazja jadalna jest również ważnym elementem regionalnej kultury i cywilizacji, co znajduje potwierdzenie w organizowanym tradycyjnym festiwalu kolokazji jadalnej.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Dziennik Urzędowy Komisji Europejskiej