Aktualności
Tegoroczny sezon wegetacyjny jest bardzo trudny dla producentów kukurydzy cukrowej. Na wielu plantacjach widać, że brak wody drastycznie wpłynął na produktywność kukurydzianych pól. Susza wpłynęła na zaziarnienie kolb. W większości są one tylko częściowo wypełnione.
Tegoroczny sezon wegetacyjny jest bardzo trudny dla producentów kukurydzy cukrowej. Na wielu plantacjach widać, że brak wody drastycznie wpłynął na produktywność kukurydzianych pól. Rośliny pomimo tolerancji na okresowe niedobory wody nie były w stanie przetrwać aż tak dużego jej braku. Mała ilość wody praktycznie w całym okresie rozwoju kukurydzy spowodowała zahamowanie wzrostu roślin i nawet pomimo sporadycznych opadów deszczu, woda szybko wyparowywała z gleby, ponieważ rośliny nie były w stanie zewrzeć się w rzędach, co ograniczyłoby parowanie. Na kilkuset hektarowej plantacji na Dolnym Śląsku jaką niedawno oglądaliśmy widać, że nie tylko rośliny były niskie. Susza wpłynęła na zaziarnienie kolb. W większości są one tylko częściowo wypełnione. Niestety towar taki nie nadaje się na rynek warzyw świeżych ani do przetwórstwa. Producenci nastawieni na produkcję kukurydzy obawiają się o płynność finansową swoich gospodarstw. Muszą uregulować należności dostawcom środków produkcji, a na pola w wielu przypadkach nie warto wjeżdżać kombajnem. Podniosłoby to tylko koszty.
Green