Aktualności
W bieżącym sezonie, jak informuje Jakub Sobecki agronom firmy On-Zin, spółka rozpoczęła współpracę z producentem gospodarującym na Pomorzu. Rejony te dotąd nie były wykorzystywane do produkcji tego warzyw dla przetwórstwa na dużą skalę.
Firma On-Zin z Piotrkowic k. Inowrocławia działająca na rynku od 1994 r. podczas każdego sezonu przetwarza cebulę z kilkuset hektarów. Surowiec do przetwórstwa zabezpieczają własne plantacje, ale w dużej mierze towar jest kontraktowany u zewnętrznych dostawców.
W bieżącym sezonie, jak informuje Jakub Sobecki agronom firmy On-Zin, spółka rozpoczęła współpracę z producentem gospodarującym na Pomorzu. Rejony te dotąd nie były wykorzystywane do produkcji tego warzyw dla przetwórstwa na dużą skalę. Zmieniające się warunki pogodowe w ostatnich latach (m.in. wydłużenie okresu wegetacji) a także bardzo żyzne gleby i możliwość dostarczenia wody systemem rur odwadniających skusiły producenta z gminy Cedry Wielkie k. Gdańska do rozpoczęcia produkcji cebuli w 2017 r.
Plantację cebuli założono na żyznej glebie klasy bonitacyjnej III a. Przygotowując stanowisko zastosowano nawożenie startowe - 500 kg nawozu Yara NPK 10-20-30 oraz 150 kg soli potasowej. Nasiona wysiano systemem pasowo-rzędowym. Jakub Sobecki podkreślał, że ziemia w pomorskim gospodarstwie doprawiana była bezpośrednio przed siewem, aby jej wierzchnia warstwa nie przeschła zbyt mocno. Takie podejście ułatwiło także zastosowanie herbicydów po siewie nasion.
Redakcja e-warzywnictwo.pl
Zdjęcia: J. Sobecki