Aktualności
Oferta warzyw na Warszawskim Rolno-Spożywczym Rynku Hurtowym w Broniszach nie uległa znaczącej zmianie w porównaniu z minionym tygodniem. Nowalijki są, ale mrozy i niska temperatura minionych dni nie sprzyja ich podaży – dziś krajowej kapusty młodej nie było, „klatka” sałaty (12 szt.) – 45 zł; kalarepa 1,5-2 zł/szt.; koperek 20 zł/pęczek 15 szt.; szparagi 18 zł/pęczek. Dużo było rzodkiewki, ale i zejście było bardzo dobre. Być może to za sprawą „majówki”, która przed nami.
Co się działo, ile kosztowały warzywa w czwartkowy poranek 29 kwietnia na Warszawskim Rolno-Spożywczym Rynku Hurtowym w Broniszach? Na giełdzie był duży ruch, ale „majówka” za pasem więc nie ma się co dziwić. Duże zainteresowanie kupujących było m.in. rzodkiewką. Oferta tego warzywa również była duża. Natomiast pozostałych warzyw wczesnych nie było bardzo dużo. Zimny tydzień wpłynął na wyhamowanie wzrostu roślin i podaż. W efekcie botwina była droższa w porównaniu ze wcześniejszym czwartkiem, szparagi nadal w wysokiej cenie i mała ich ilość na rynku. Pozostałe ceny poniżej.
Botwina – 3,50 zł/pęczek
Cebula młoda – 3,50 zł/pęczek
Czosnek – 1–2 zł (za polski – Harnaś lub młody z Egiptu)
Kapusta biała – 25 zł/worek 20 kg
Kapusta młoda 42 zł/6-8 szt. (import)
Kapusta pekińska – 7 zł/kg
Kalafior – 7,5 zł/szt. (import)
Marchew –1,5–1,8 zł/kg
Ogórek „jedynka” – 6–7 zł/kg; „dwójka” – 4–5 zł/kg
Papryka – 110–120 zł/5 kg (import Hiszpania), 130 zł/5 kg (import Holandia)
Pęczek koperku – 20 zł/15 szt.
Pęczek naci pietruszki – 1 zł
Pomidor czerwony 10 zł/kg
Pomidor malinowy – max. 90 zł/6 kg (najtańszy 10 zł/kg)
Por – 9 zł /kg
Rabarbar – 8-9 zł/kg
Rzodkiewka krajowa – 1,20-2,66 zł/pęczek
Sałata masłowa – 45 zł/12 szt.
Seler – 1,6-2 zł/kg
Szparagi 18 zł/0,5 kg
Włoszczyzna – 3,50–4 zł/szt.
Ziemniaki – 7 zł/15 kg