Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 302
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 300
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Podsumowanie działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej w zakresie kontroli hurtowej sprzedaży warzyw i owoców

Aktualności

2024-10-05 09:51

W czasie, kiedy na terenie całego kraju obrót świeżymi warzywami i owocami był bardzo intensywny (od 16 maja do 31 sierpnia 2024 r. ), organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadziły szczegółowe kontrole tych produktów, ukierunkowane głównie na owoce i warzywa pochodzące z importu. Kontrole podejmowano we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Co kontrolowała inspekcja sanitarna

Kontrole objęły przede wszystkim identyfikowalność, oznakowanie produktu oraz ocenę dokumentacji towarzyszącej. Pracownicy inspekcji sanitarnej pobierali także próbki żywności do badań laboratoryjnych oraz sprawdzali warunki higieniczne sprzedaży warzyw i owoców.

W okresie od maja do końca sierpnia:

  • przeprowadzono 1513 kontroli sanitarnych,
  • skontrolowano 1492 punkty sprzedaży hurtowej owoców i warzyw, w tym 974 hurtownie i magazyny,
  • pobrano 567 próbek warzyw i owoców do badań laboratoryjnych, głównie w kierunku pozostałości pestycydów oraz m.in. metali szkodliwych dla zdrowia czy zanieczyszczenia azotanami.

Zdyskwalifikowano 8 próbek warzyw i owoców (ok. 1,4 % pobranych) z uwagi na przekroczenie dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydów (NDP).

Wyniki kontroli

W 137 obiektach odnotowano naruszenia przepisów prawa żywnościowego, w 10 przypadkach uchybienia te dotyczyły niewłaściwego lub braku oznakowania w zakresie kraju pochodzenia sprzedawanych luzem warzyw i owoców.

Stwierdzono przypadki braku dokumentów umożliwiających identyfikację dostawców sprzedawanych owoców i warzyw.

Potwierdzono także przypadki nieprawidłowych warunków higienicznych, jakie są wymagane przy wprowadzaniu do obrotu żywności, w szczególności:

  • brak bieżącej czystości i porządku,
  • niewłaściwy stan sanitarno-techniczny pomieszczeń, urządzeń i wyposażenia,
  • nieprawidłowe przechowywanie środków spożywczych,
  • brak przestrzegania procedur i instrukcji opracowanych w ramach GHP i GMP i na zasadzie systemu HACCP,
  • brak orzeczeń lekarskich dla celów sanitarno-epidemiologicznych osób pracujących w styczności z żywnością,
  • prowadzenie działalności bez zatwierdzenia lub wpisu do rejestrów zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

W przypadku stwierdzenia ww. nieprawidłowości podejmowane były działania egzekwujące usunięcie naruszeń, m.in. pracownicy inspekcji wydawali polecenia pokontrolne, nakładali grzywny lub wszczynali postępowania administracyjne w celu wydania decyzji nakazującej podjęcie działań niezbędnych do zapewnienia zgodności z przepisami prawa żywnościowego lub nałożenia kary pieniężnej.

Pracownicy inspekcji nie zgłaszali problemów we współpracy z przedstawicielami kontrolowanych obiektów.

GUS, zdjęcie adobe

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.